Elképesztő összegért cserél gazdát a Candy Crash


Egy összességében 5,9 milliárd dollár értékű ügylet keretében szerezheti meg az Activision Blizzard a Candy Crush Sagát fejlesztő King Digital Entertainment nevű céget.

Óriási összegű felvásárlást jelentett be az Activision Blizzard kedden, melynek keretében megszerezte a világ egyik legnépszerűbb mobilos játékának tulajdonosát. Az üzlet keretében a felvásárlást végrehajtó cég 3,4 milliárd dollárt fizet készpénzben, emellett átvállalja a King Digital adósságait is. A tranzakció teljes összege így 5,9 milliárd dollárra rúg.

Ilyen házat vett a Warcraft játékból meggazdagodott fiatal srác

A játékok piacán az Activision igazi nagypályás, globális szinten az adatok szerint az ötödik legnagyobb bevétellel rendelkezik. Igaz, 2014-ben ez a mostani felvásárláshoz képest nem volt kimagasló, hiszen 4,4 milliárd dollárt tett ki. Más kérdés, hogy a cég profitja viszont szépen alakult, a tavalyi évben 817 millió dollárra rúgott. A cég olyan játékok fejlesztője, mint a Call of Duty, a Skylanders, a Guitar Hero, a World of Warcraft vagy éppen a Starcraft. Ezek a játékok számítógépeken és konzolokon futnak elsősorban.

Fejlesztené cégét? Vagy növelné likviditását? Megkeressük Önnek a legkedvezőbb finanszírozást!

Az Activision bejelentése szerint részvényenként 18 dollárt fizetnek a King Digital tulajdonosoknak, ami a pénteki tőzsdei árfolyamhoz képest 20 százalékos felárat jelent, ugyanakkor a tavalyi részvénykibocsátásnál, amely 22,5 dolláron valósult meg, kevesebb. A Candy Crusht fejlesztő vállalat tavaly 2,26 milliárd dolláros bevétel mellett 575 millió dolláros profitot realizált.

Irodaszert keres?
Irodaszert keres?

Irodaszerek, iskolaszerek! Ismerje meg kínálatunkat, vásároljon nálunk!
Iskolaszerek, Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyaok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

A felvásárlás kapcsán az Activision vezérigazgatója, Bobby Kotick azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a mobiltelefonos játékok piaca számít a leggyorsabban fejlődő piacnak a szektorban. Ez pedig remek lehetőséget biztosít a terjeszkedésre, főleg így, hogy sikerül megszerezniük a platform egyik legsikeresebb játékát.

Nagy kérdés, hogy a Candy Crash szárnyalása meddig tart, illetve sikerül-e a jövőben újabb népszerű játékokkal előrukkolni, de az Activision számára most valószínűleg az volt a legfontosabb, hogy a konzolok és PC-k után a mobilokon is legyen nagy bevételt eredményező termékük.

A Skandináviából indult majd (vélhetőleg adózási okokból) Írországba települ King Digital szeptemberben iOS-en és a Google Play rendszerében a harmadik volt a játékkiadók rangsorában az App Annie statisztikái szerint. A vállalat jövőjét illetően az elemzők nem feltétlen optimisták, bár a szektor növekedési üteme továbbra is igen impressziv. A felvásárlást végrehajtó Activision kapcsán pedig kifejezetten pesszimisták, más kérdés, hogy a vállalat napokban közzétett számai erre részben rácáfoltak. Miközben mind az árbevétele, mind a nyeresége csökkent az egy évvel korábbiakhoz képest a most zárult negyedévben, az elemzői várakozásokat mindkét szám meghaladta. A cég részvényenként 21 cent profitot jelentett, amely 2 centtel marad el a bázis időszak eredményétől, viszont jócskán meghaladta a konszenzusos 15 centes profitot. A vállalat bevétele százmillió dollárral esett vissza az egy évvel korábbi számokhoz képest, és 1,04 milliárd dollár volt, miközben az elemzők 951,7 millió dollárt vártak.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.