Vágtat a forint – idén még nem volt ilyen erős


Csütörtök délelőtt a 307 forintos szint alá csúszott, ami éves rekordot jelent az euróval szemben. A piacokon általános az optimizmus, a Fed szerda esti döntése után úgy tűnik a kockázati éhség nőtt.

A múlt pénteki S&P felminősítés már előre jelezte, hogy jó hete lehet a forintnak, amely a döntést követően is számottevően erősödött, hiszen az egy héttel korábbi 310 körüli szintről az euró 308-as árfolyamot vette célba. Az újabb lökést vélhetőleg a Fed szerda esti döntése indította el, az amerikai jegybank monetáris tanácsa ugyan figyelmeztetett az esetleges kamatemelésre, ám a tagok most nem módosítottak.

Ezekre az autókra járhat állami támogatás

Már az esti amerikai tőzsdezárás is említésre méltó emelkedést hozott, majd ezeknek köszönhetően az európai tőzsdék is magasabb fokozatba kapcsoltak csütörtök délelőtt. A német, a francia és az olasz piac is 1,5 százalékos erősödést mutat, míg az angol tőzsde fő mutatója 1 százalékkal emelkedett.


A kockázatvállalási hajlandóság a devizapiacon is tükröződik. A feltörekvő országok fizetőeszközei többnyire erősödtek. A Fed döntésének hatására a dollár pedig gyengült. Az erősödő devizák közül is kiemelkedik a forint, amely nem csak a dollárral és az euróval szemben teljesített jól a délelőtt folyamán, de a cseh koronával és a lengyel zloty ellenében is rég nem látott szintekre jutott.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.