Magyar cégek a világsiker küszöbén


Május végén zárultak az EU-s Jeremie kockázatitőke-alapok kihelyezései. Ugyanakkor számos olyan magyar vállalkozás van, amely az elmúlt évben kapott tőkéből ígéretesen fejlődött.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület által szervezett háttérbeszélgetésen hat olyan magyar vállalkozás mutatkozott be, amelyek lendületesen fejlődtek az utóbbi időszakban, köszönhetően a Jeremie-program keretében kapott kockázati tőkének. A megjelent vállalkozások vezetői a kapott tőke áldásairól, és a befektetőkkel kapcsolatos kihívásokról is megosztották a tapasztalataikat.

Ilyen fejlesztéseket végeznek a sajtóbeszélgetésen részt vett vállalatok:
IVM - munkavédelmi eszközöket kiadó automaták
Pannon Tyre Recycling - használt gumiabroncsok feldolgozása
Gremon Systems - munkaerő monitorozás, kertészeti automatizálás
Commsignia - gépjárművek közötti kommunikáció, közlekedésbiztonsági fejlesztések
Humeltis – 3D egészségügyi modell, amely új rákgyógyítási módszer lehet
Norma Diagnosztika – orvosi műszergyártás, egészségügyi diagnosztika

Ez már valóság, ilyen egy igazi Transformer 

A cégvezetők egyetértettek abban, hogy a befektetők elsősorban azt vizsgálják, milyen az ötlet, illetve annak a piaci kilátásai. Ugyanakkor még ennél is nagyobb súllyal esik latba a menedzsment és a humán állomány felkészültsége. Fontos szempont az is, hogy a cégek képesek-e végigvinni a projektet. Mint azt a HVCA elnöke, Zsembery Levente hangsúlyozta, a jó ötlet önmagában kevés, ha nincs mögötte sikeres csapat. A bemutatkozó cégek kapcsán kiderült, hogy például a Norma Diagnosztika esetében a tulajdonosok mögött komoly tapasztalat van, már több olyan fejlesztésük volt, aminek a végén sikeres volt az exit. Míg a Humeltis esetében az óriási potenciál is meggyőző volt. Az érintettek mindannyian elmondták, hogy a kockázati tőke nem ingyen pénz, nagyon komoly korlátok vannak, és fontos, hogy a támogatás elnyerő cégek megfelelően bánjanak forrásokkal.

A kockázati tőkét kapott vállalkozások vezetői egyetértettek abban, hogy a beérkező tőkéből elsősorban a humán gárdára érdemes költeni, hogy meg tudják szerezni, illetve tartani a legjobb szakembereket. A résztvevők azt is hangsúlyozták, hogy a beszállítókon sem szabad spórolni, mert egy olcsó, vagy kevésbé megbízható partner később sokkal többe tud kerülni. A marketinget és az értékesítési network kiépítése szintén olyan területek, amelyekre érdemes minél több pénzt fordítani.
Ugyanakkor azt is elmondták, hogy a kezdeti időszakban a drága irodákat és berendezéseket, luxusautókat, és más presztízsberuházásokat érdemes elfelejteni.

Ezeket a hajókat elfelejthetik a startup-ok

Természetesen szóba került a háttérbeszélgetésen a cégekben rejlő perspektíva és a kockázati tőke-befektetők kiszállása. A cégvezetők által mondottak szerint a közeljövőben biztos, hogy nem szándékoznak a Budapesti Értéktőzsdén megjelenni az említett vállalkozások. Zsembery Levente szerint a tőzsdei jelenlét számos előnnyel és hátránnyal jár. A vállalatok szempontjából fontos a cégméret, de ezek a cégek sokszor nem érik el az a szintet, ami indokolttá tenné a megjelenésüket. Ráadásul ezeknek az innovatív vállalakozásoknak a fejlődésükhöz is szükséges a folyamatos új tőke bevonása, és ezt nem biztos, hogy meg tudják valósítani a tőzsdén. A HVCA elnöke szerint segítség lehet, ha megvalósul az a kormányzati elképzelés, amely a startupok tőzsdei megjelenését segítő állami alapot állítanának fel. Mint mondta, a világban számos helyen vannak bride-alapok, amelyek segítenek a tőzsdei belépésbe.

Zsembery Levente szerint ugyanakkor akár a sajtóbeszélgetésen résztvevők, akár más, a kockázati tőke által támogatott vállalatokat nézünk, számos cégben van óriási potenciál és lehetnek nagyon sikeresek a világpiacokon. Hogy lesznek-e belőlük úgynevezett unikornisok – ezzel a jelzővel az 1 milliárd dollár feletti értékeltségű gyors fejlődésű vállalatokat illetik -, az nagy kérdés. Mint a szakember elmondta a sikeres startupok tulajdonosai számára sokszor vonzóbb egy szakmai befektető gáláns ajánlata, így nagyon kevés magyar cég juthat el ilyen tőkeértékig.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.