Gigantikus hiányt hozott össze a kormány decemberben


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter történelmi nagyságú hiányt jelentett be december hónapra vonatkozóan.

A központi költségvetés 848,3 milliárd forint hiánnyal zárta a tavalyi évet, ami 389 milliárd forinttal kisebb, mint egy évvel korábban - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előzetes számok alapján pénteken.

Ebből az következik, hogy ahogy előzetesen azt várni lehetett a költségvetés jó helyzetéből kiindulva, decemberben mélyen zsebébe nyúlt a kormányzat, és nagy költekezésbe kezdett. Az év utolsó hónapjában ugyanis történelmi deficit jött össze, 907,7 milliárd forintos. Ez minden eddigi 12. havi egyenleget túlszárnyal, a korábbi csúcs 2011-ben volt, 486 milliárdos mínusszal. 

A központi költségvetés uniós módszertan szerint számított hiánya a tervezettnek megfelelően 2 százalék körül alakulhat 2016-ban, míg az államadósság 74 százalék körül várható, ami csökkenés a 2015 végi 74,7 százalékhoz képest - közölte Varga Mihály.

490 milliárd forinttal több adó és járulék folyt be a költségvetésbe, és a vállalkozások részéről ugyancsak magasabban alakultak a befizetések. Kiadási oldalon viszont az uniós kifizetések ciklikussága a tavalyi évben erősen éreztette a hatását, hiszen ezek 700 milliárd forinttal kisebb összegben alakultak, mint 2015-ben, a 2007-2013-as programidőszak záró évében.

mfor.hu
hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.