18 milliárdba kerül a nyugdíjasok ingyenes utazása


Parlamenti írásbeli válaszból derül ki, hogy összesen a nyugdíjasok ingyenes helyi és helyközi utazásai 17,7 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Összesen 26,8 milliárdos forintjába kerültek tavaly a költségvetésnek a nyugdíjasok utazási kedvezményei - derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának írásbeli válaszából, melyet Lukács Zoltán, MSZP-s képviselő kérdésére adott. Ennek 66 százaléka csak az ingyenes helyi és helyközi utazásra jelenti a költségvetési fedezetet, vagyis 17,7 milliárd forint. A fennmaradó 9,1 milliárdot az "Ellátottak utazási utalványával" rendelkező 65 év felettiek 50, illetve 90 százalékos kedvezménye viszi el.

Az államtitkár által közzétett táblázat szerint a 65 év feletti személyek ingyenes utazát biztosító kedvezménye kb. 650 ezer főt érint, ebből

  • 10,5 milliárdot emészt fel a helyközi utazás,
  • 7,1-et pedig a helyi utazás.

Az utalvány által biztosított évi legfeljebb 16 utazásra szóló kedvezményével ennél sokkal többen, kb. 1,797 millióan élnek.

  • Az 50 százalékos kedvezmények 1,87 milliárdba,
  • a 90 százalékos 1,86-ba,
  • a kedvezményes helyi bérletek pedig 5,4 milliárdba kerülnek a költségvetésnek.

A kormány többek között ezeket a kedvezményeket is a költségvetésben szociálpolitikai menetdíj-támogatás címszó alatt tünteti fel. Az előirányzatot évek óta befagyasztotta 104 milliárd forintos összeggel.

Az utazások mellett az élet más területén is élhetnek kedvezményekkel a nyugdíjasok, melyekről szintén tájékoztatott az államtitkár.

  • A közgyógyellátásra jogosultak 34 százaléka 62 év feletti, így az idősek ellátására 5,6 milliárd forint jut.
  • Sportcélú kedvezményeket összesen tavaly 59 434-en vettek igénybe, az érvényesített kedvezmény pedig 33,6 millió forintot tett ki. Fontos megjegyezni, hogy a kedvezményes belépőjegyek és bérletek ifjúsági (diák) és nyugdíjas körnek kerül meghatározásra, így nem elkülöníthető a nyugdíjasok által igénybevett szolgáltatások kedvezménye, ezért a teljes összeg 50 százalékában került meghatározásra.

Érdekesség, hogy a legtöbb nyugdíjas a Császár-Komjádi Uszodát vette igénybe sportcélú kikapcsolódáshoz, ettől viszont nem sokkal marad el a Hajós Alfréd és Széchy Tamás Sportuszoda.

Az utazási, sport és kulturális kedvezményekkel összesen a nyugdíjasok által igénybevett szolgáltatások után adott kedvezmény mértéke 2016-ban 33,6 milliárd forint volt. 

mfor.hu
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Orbánék döntöttek: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattólOrbánék döntöttek: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól - értesült az M1.

.
hirdetés
elrejt
 
.