Házhozszállítási adót is kivetne a kormány az áruházláncokra


Mindezt a környezetvédelem érdekében tennék meg, szól az indoklás.

Az áruházláncok házhoz szállítási szolgáltatását is megadóztatná a kormány, írja a Magyar Idők hétfői cikkére hivatkozva az Index. Az újabb teherre a hivatalos indoklás szerint azért lenne szükség, mert "a házhoz rendelhető napi bevásárlások számának jelentős növekedése a közúti járműforgalmat is erősen megterheli, így a környezetet károsítja".

A hozzájárulásként fizetendő díj a hírek szerint a napi fogyasztási cikkeket árusító cégek éves árbevételének meghatározott százaléka lenne.

A Magyar Idők megkérdezte a tervezetről a Levegő Munkacsoport nevű civil szervezetet, amely indokoltnak nevezte a kezdeményezést, és szót ejtettek egy további problémáról is, mely szerint a rendezési tervekben az áruházak építési engedélyeztetésekkor előírják ugyan a kötelező fásítást a parkolóépítések során, de a láncok ezeket az előírásokat sokszor nem tartják be.

A kiszállítás megadóztatása elsősorban megint csak a külföldi tulajdonú diszkontláncoknak lenne rossz, mert a hazaiak, élükön a CBA-val ebben a szolgáltatásban el vannak maradva.

A környezetterhelési hozzájárulás egy sor új, kivetni tervezett adó mellé sorol be. Ezekről a Lázár János-Varga Mihály kettős nyújtott be előterjesztést a parlamentnek. Az új terhek között 20 milliárdos parkolási adó is lenne, illetve az áruházláncok reklámtevékenységét is beszabályoznák, ami ellen a reklámszövetség azonnal hevesen tiltakozott.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.