Egyre valószínűbb, hogy megpályázzuk a 2028-as olimpiát


Annak szurkolnak a kormányban, hogy ne Párizs kapja a 2024-es játékokat.

Miközben sokan a Fidesz környékén még mindig a 2024-es olimpiai pályázat lefújása miatt keseregnek, az mfor információi szerint a döntéshozók szintjén továbbra sem mondtak le arról, hogy Magyarország a házigazdája legyen a világ egyik legnézettebb sporteseményének. 

Ahogy én Orbán Viktort ismerem, bele fogunk állni a 2028-as olimpiai pályázatba, csak annak kell szurkolni, hogy az előtte lévő játékokat ne Párizs rendezze

- mondta a portálunknak egy olimpiai ügyekben bennfentesnek számító forrásunk. A hírek szerint a miniszterelnök köreiben már csak arra várnak, hogy kiderüljön, melyik város nyeri el a 2024-es játékok rendezési jogát.

A BOM 2028-ért kampányol, amióta lefújták 2024-etA BOM 2028-ért kampányol, amióta lefújták 2024-et

A választásra idén szeptemberben, Peruban kerül sor, vagyis olyan sokat már nem kell várni addig. A mezőny Magyarország kiszállásával két jelentkezőre szűkült, Los Angelesre és Párizsra. Itthon az esélylatolgatók úgy látják, hogy ha Párizs kapná meg a rendezést, akkor elvesztjük a lehetőséget, hogy a következő olimpiáért esélyekkel szálljunk harcba.

Ugyanannak a kontinensnek ugyanis valószínűleg nem fogja két egymást követő alkalommal odaítélni a játékokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Ezért most kormányszinten azért szorítanak, hogy Los Angeles jöjjön ki győztesként ebből a versenyfutásból. Ha ez így alakulna, akkor eldörrenne a startpisztoly, és a magyar kormány megkezdené a felkészülést a jelentkezésre. Mégpedig okosabban, mint tette azt a végül visszalépéssel zárult alkalommal.

Los Angeles, a magyarok favoritja

Los Angeles, a magyarok favoritja 

A hangsúly arra kerülne, hogy a magyar rendezés hatalmas lehetőségeket rejt magában, amely a londoni, barcelonai pozitív példák közé emelné Budapest fejlődési ívét, s nem a görögök sorsa jutna nekünk. Athén eleve rossz gazdasági helyzetben kapaszkodott bele a nyári játékok biztosította rövid távú konjunktúrába, de a befektetés végül agyonnyomta a görög államot, amely amúgy is szenvedett a labilis fiskális politikája miatt.

Egy dolog persze, hogy a magyarok mennyire elszántak a 2028-as olimpia megrendezése mellett. Mert mi van, ha a NOB a mostani visszalépésünk után megbizhatatlan jelentkezőnek könyvel el minket? Erről azt hallottuk, hogy ilyen visszajelzés eddig nem érkezett az olimpiai bizottságtól, sőt, Thomas Bach elnök egy kifejezetten szolidáris levelet írt a budapesti döntés után, ami a magyar fél szerint okot ad a bizakodásra.

Az információinkkal megkerestük Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét, aki külön nem kívánta kommentálni azokat, de azt elmondta, hogy ő, mint a MOB vezetője természetesen az olimpia megrendezése mellett áll továbbra is. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy idén Győr ad otthont az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, ahol bebizonyosodik majd, hogy a magyarok igenis képesek magas színvonalon megrendezni egy ekkora volumenű sporteseményt is.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
A dollár már az amerikai adminisztráció leállását árazzaA dollár már az amerikai adminisztráció leállását árazza

A befektetők egyre jobban tartanak attól, hogy nem sikerül egyezségre jutnia a republikánusoknak a demokratákkal, és így leállhat az amerikai kormányzat.

.
hirdetés
elrejt
 
.