Béremelkedés? A minimálbért sem éri el a szociális dolgozók nettója


Hiába nőtt országos átlagban 10 százalékkal a nettó kereset januárban, és hiába mondható el ugyanez a szociális ellátásban mért változástól, összegszerűen rettentő keveset keresnek a dolgozók.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint januárban 10 százalékkal emelkedett országos átlagban a nettó kereset, a versenyszférában ez 9,1, a közszférában pedig 12,2 százalék volt. Vannak azonban olyan ágazatok, ahol a nettó bér arcpirítóan kevés. Ilyen a szociális ellátás, itt átlagosan 10 százalékos béremelkedés volt előző év azonos időszakához képest, ám ezzel sem jutnak sokra itt, hiszen összegszerűen a legalacsonyabb fizetésért végzik a munkájukat a területen dolgozók.

Januárban átlagosan 81 616 forint volt a nettó fizetés szemben az egy évvel korábbi 74 174 forinttal. Amellett, hogy ez az ágazati lebontás szerint a legalacsonyabb bér, még a minimálbér nettó összegét sem éri el. Ráadásul idén csak romlott a helyzet, hiszen a minimálbér 15 százalékkal növekedett, míg a szociális területen mindössze 10 százalékot tudtak érvényesíteni. Vagyis 2016-hoz képest nőtt a differencia. Akkor ugyanis a minimálbér 0,5 százalékkal alacsonyabb volt a területi átlagnál, ellenben 2017 januárjában a nettó minimálbér (84 887 forint) már 4 százalékkal meghaladja a szociális ellátásban jellemző átlagot.

Nemzetgazdasági szinten a jelentős, 10 százalék körüli béremelkedés hátterében főként a minimálbér 15 és a garantált bérminimum 25 százalékos emelése húzódik meg, mellette az egészségügyi és a kulturális munkaköröket érintő bérrendezés hatása és érzékelhető a KSH tájékoztatása szerint.

Nemzetgazdasági szinten egyébként 182 091 forint volt az átlagos nettó bér, a versenyszférában 190 527, a közszférában pedig 166 765 forint.

Mivel januárban jelnetős mértékben nőttek a bérek, a megugró infláció sem okozott problémát. A 10 százalék körüli béremelkedések mellett ugyanis 2,3 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak, így

  • nemzetgazdasági szinten 7,5,
  • a versenyszférában 6,6,
  • a közszférában pedig 9,7 százalkékal ért többek a hazavitt kereset, mint egy évvel korábban.

mfor.huTudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.