Bukhatja Orbán támogatását Mészáros, ha nem siet: a horvát fociakadémia a tét


Átszámítva 84,4 millió forintért venné meg azt a 15,5 hektáros földterületet Eszéken, ahol a grandiózus fociakadémiáját építené fel magyar állami pénz segítségével.

Meglehetősen furcsa körülmények övezik az eszéki 15,5 hektáros földterület értékesítését, ahol Mészáros Lőrinc fociakadémiát építene fel. A beruházás terve és a kinézett földterületre irányuló vételi szándék már azután ismerté vált, amikor a felcsúti polgármester beszállt az eszéki fociklubba, az NK Osijekbe, ezzel a csődtől mentve meg a csapatot. Az akadémia építése olyannyira kiemelt projekt, hogy Orbán Viktor 3,3 millió euró (valamivel több mint 1 milliárd forint) közpénzt adományozott az NK Osijeknek a projektre. Mészárosnak azonban nem maradt már túl sok ideje arra, hogy ne bukja el az egész projektet, a héten meg kell szereznie a kiszemelt földterületet vagy eleshet a magyar állami támogatástól is.

A horvát sajtóbeszámolók szerint az eszéki városi tanács április 18-án kedden délután döntött a földterületre érkezett vételi ajánlat elfogadásáról. Az értékesítés előtt a kikiáltási ár meghatározása érdekében értékbecslést kértek, elsőnek 6 millió kunás (252 millió forintos) árat határoztak meg, amit a tanács nem fogadott el arra hivatkozva, hogy a becslés során nem vettek figyelembe minden jogi paramétert, következőnek ugyanez a szakértő 9 millió kunás (378 millió forintos) értéket állapított meg, amit szintén nem fogadott el a tanács. A harmadik becslés során egy új szakértő végül 870 ezer kunás (36 millió forintos) értéket állapított meg. A helyi hírek alapján az összeg megdöbbentően alacsonynak tűnik még annak fényében is, hogy árterületről van szó magas talajvízszinttel.

Erről a zöldterületről van szó a hírek szerintErről a zöldterületről van szó a Dráva jobb partján a hírek szerint
(Fotó: Google Maps)

Ez utóbbi értékből kiindulva a városi tanács végül 2 millió kunás kiindulási árral hirdette meg a földterületet arra hivatkozva, hogy a városi tanács nem köteles elfogadni a szakértők véleményét, saját döntés alapján is meghatározhatják a kikiáltási árat. A pályázatra pedig egyetlen ajánlat érkezett, Mészáros Lőrinc NK Osijek klubjától 2,011 millió kuna (84,4 millió forint) értékben. Ennek elfogadásáról döntött a városi tanács április 18-án délután.

A beszámolók szerint a tanács végül 2 tartózkodás és 27 igen szavazattal elfogadta az NK Osijek vételi ajánlatát a 15,5 hektáros földterületre.

Az idő azonban továbbra is sürgeti Mészárost, hiszen a horvát sajtóban megjelent információk szerint április 23-ig hitelt érdemlően igazolnia kell, hogy a szóban forgó földterület az ő (az NK Osijek) teljes vagy részleges tulajdonában van. Máskülönben Mészáros projektje bukhatja a 3,3 millió eurós állami támogatást, amit Orbán adott az akadémia létrehozására.

Mészárosnak, mint leendő vevőnek más kötelezettsége is van az eszéki fociakadémiával kapcsolatban. Vállalta ugyanis, hogy a szerződés aláírásától számított egy éven belül elkezdi a beruházást és 3 éven belül el is készül a projekt. Máskülönben Eszék aktiválhatja visszavásárlási jogát függetlenül az építkezés állapotától, ebben az esetben a város 870 ezer kunát fizetne Mészárosnak vissza.

A tervek szerint 50-60 millió kunás (2,1-2,5 milliárd forintos) beruházásról van szó, melynek keretén belül 3500 fős stadiont, 9 sportpályát, éttermet, gyógyfürdőt, wellnes-központot és egy kisebb hotelt is építenének.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Vicc - mondta Lázár a magánnyugdíjak államosítása miatt tett feljelentésrőlVicc - mondta Lázár a magánnyugdíjak államosítása miatt tett feljelentésről

A miniszter szerint kampány van és a sajtót egyre kevésbé érdekli a kormány munkája.

.
hirdetés
elrejt
 
.