A miniszter szerint az ellenzék is támogatni fogja a paksi beruházást


Süli János tárca nélküli miniszter szerint sor kerülhet az orosz-magyar szerződés módosítására.

Süli János szerint akkor is megvalósul a paksi atomerűmű bővítése, ha 2018-ban nem a Fidesz, hanem az ellenzéki pártok nyernek a választáson. A paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter mai bemutatkozó tájékoztatóján az mfor tudósítójának kérdésére elmondta, hogy bár kicsi esélyt lát arra, hogy az ellenzék győz jövő tavasszal, de ha mégis így lenne, akkor szerinte a program élére fognak állni.

Nincs más lehetőség, atomenergiára, erőműre szükség lesz - jelentette ki a miniszter. Hozzátette: az ellenzéki pártoknak nehéz lesz ráfordulniuk arra, hogy ők álljanak a program élére (ismerve álláspontjukat a kérdésben), de ezt akár már most is megtehetnék. Süli emlékeztetett arra, hogy a beruházás elvi támogatásáról szóló országgyűlési határozatot anno támogatta mind a négy akkori parlamenti párt.

Süli János tárca nélküli miniszter

Az első hetek a leltár készítésével telnek majd - mondta egy kérdésre a tárca nélküli miniszter. Egyeztetni fognak továbbá Lázárékkal, hogy megosszák egymással a beruházással kapcsolatos tapasztalatokat. Megemlítette, hogy Brüsszel miatt 16 hónapos csúszásban van a fejlesztés. Arról is beszélt, hogy sor kerülhet az orosz-magyar államközi szerződés módosítására, de ez nem érinthet lényegi kérdéseket, csak apróbb módosításokról van szó.

Ami a finanszírozást illeti, az biztosnak látszik, hogy a magyar kormány lehívja az orosz hitelt, a kérdés csak az, hogy a lehívás után él-e az előtörlesztés lehetőségével. Süli szerint most a piacon kedvező kamattal lehet hitelhez jutni, de arra nem adott világos választ, hogy ezt az utat választja-e a kormány.

Kérdése elhangzott továbbá, hogy a beruházás alvállalkozóit nem a magyar kormány, hanem az orosz kivitelező fogja kiválasztani. A mi feladatunk az, hogy felkészítsük a magyar vállalkozásokat - mondta Süli. Az oroszok máshonnan fognak alvállalkozókat hozni, ha a magyarok nem állnak készen időben a feladatra - tette hozzá.

Baka F. Zoltán

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.