Lerohanják Paksot a munkások


Az atomerőmű bővítéséhez fél városnyi ember kell.

Az új paksi blokkok építésének csúcsán, 2021-2022 táján akár tízezer ember is dolgozhat az erőmű területén - derült ki Süli János tárca nélküli miniszter tegnapi tájékoztatóján. Ennyi munkaerőt azonban a város, de még a kistérség sem tud felkínálni, úgyhogy arra kell felkészülni, hogy a tágabb körzetből, vagy akár külföldről érkezhetnek melósok az építkezésre.

Süli János (balra) a kinevezési okmány átvételekor

Süli János (balra) a kinevezési okmány átvételekor 

Paks lakossága mintegy 20 ezer fő, vagyis fél városnyi emberre lenne szükség az építkezésen. Enyi dolgos szabad kéz azonban nincs a városban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, idén március végi adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 404 fő volt. Megyei szinten 8614 álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi statisztika a tavasz elején, de építőipari munkák - pláne szakképesítést igénylő feladatok - elvégzésére ennél kevesebben alkalmasak.

Amint az adatokból kiolvasható, Tolna megye egyéb részein nagyobb gondot jelent az elhelyezkedés, mint Pakson, s ez nyilván összefüggésbe hozható azzal, hogy az atomerőmű nagyfoglalkoztatóként sok paksinak nyújt pénzkereseti lehetőséget.

Süli János is utalt rá a tájékoztatóján, hogy az építkezésre a paksi térségen kívülről is érkeznek majd munkások. Sőt, azt sem zárta ki, hogy külföldi dolgozókra is szükség lehet, amennyiben idehaza nem találnak elég képzett embert. A tárca nélküli miniszter tisztában van a magyar munkaerőpiaci helyzettel, azzal, hogy sok képzett munkás hagyta el az országot, és köztük nagy számban vannak az építőiparból élők. Ugyanakkor csúcsfizetéseket ígérnek Pakson, ami akár csábító is lehet a külföldön munkát vállalók számára.

A demográfiai, illetve elvándorlási folyamatok miatt a városnak tehát a következő években arra kell felkészülnie, hogy a lakosság ellátására optimalizált infrastruktúrának másfélszer annyi embert kell majd kiszolgálnia. Ami azt jelenti, hogy nem csak az erőműben, de a lakhatást, élelmezést, közlekedést szolgáló létesítményeknél is bővítések kezdődnek a közeljövőben.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.