70 ezer helyett egymilliót kaszált, aki manyupos maradt


A magánnyugdíjpénztárak több portfóliója jobban teljesít a tőzsdénél és az állampapírpiacnál is.

Megérte bent maradni hat évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztárakban, a kasszák legnagyobb portfóliói ugyanis az állampapíroknál és a hazai tőzsdénél is jobban teljesítettek, írja a Világgazdaság.

A 2011-es manyup-einstand után megmaradt négy pénztár tagjai közül azok jártak a legjobban, akiknek növekedési portfólióban van a megtakarításuk. Ők a többség, négy közül nagyjából három pénztártag a legkockázatosabb alapban tartja a pénzét, de megérte bátornak lenni, mert ezek hozama 53–62 százalék között alakult az utóbbi években.

A 3 ezer milliárdnyi megtakarítás állami benyelése óta a Max Composite állampapírindex 51,6 százalékot emelkedett, a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX pedig 45,39 százalékot. A nyugdíjkasszák azért érhettek el ennél magasabb hozamot, mert nemcsak magyar, hanem külföldi részvénybefektetéseket is tartanak.

A megmaradt pénztáraknak együttvéve körülbelül 58 ezer tagjuk van. Egy átlagos ügyfél számláján tavaly év végén már több mint 4 millió forint volt, ebből körülbelül 1,5 millió forintot tehet ki a 2012 eleje óta felhalmozott hozam, aminek a 75-80 százalékát nagyjából ki is lehetne venni reálhozamként.

Azok a pénztártagok, akik hat évvel ezelőtt léptek vissza, átlagosan körülbelül 70 ezer forintot kaptak kézhez, a mostaniaknál az átlagos összeg milliós nagyságrendű lehet. A visszalépők pedig ugyanolyan állami nyugdíjat kapnak, mint azok, akik hat évvel ezelőtt adták át az államnak a megtakarításukat.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.