Már 23 milliárd forinttal tartoznak a kórházak


Az MH Egészségügyi Központ és a Békés Megyei Központi Kórház vezeti a listát.

Nincs gyógymód az egészségügyi adósságok felhalmozása ellen. A Magyar Államkincstár jelentése szerint március végéig 22,9 milliárd forintnyi lejárt számla várt teljesítésre az egészségügyi intézmények igazgatóságain.

Az állam még szerencsésnek mondhatja magát, vele szemben mindössze 100 millió forint az elmaradás, s a társadalombiztosítási alapok felé is csak ekkora összeggel tartoznak az ellátóhelyek.

A beszállítókkal szemben viszont már 22,7 milliárd forintnál jár a tartozásállomány (ebből 0,5 milliárd állami érdekeltség). Ezek alapján érthető, hogy a teljes költségvetési szektorban nyilvántartott tartozásállomány növekedéséért javarészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) alá tartozó intézmények felelnek. Ha a teljes költségvetési kört nézzük, akkor egy hónap alatt 3,4 milliárd forinttal hízott a szervek tartozása, ami március végére elérte a 33,2 milliárd forintot. Ebből 26 milliárd jut az EMMI-re, ahová az egészségügy mellett egy másik problémás terület, az oktatás is tartozik.

Balog Zoltán, az EMMI minisztere. Van gond elég

Balog Zoltán, az EMMI minisztere. Van gond elég 

Március végi állapot szerint az EMMI alá tartozó intézmények közül a legtöbb tartozás a Békés Megyei Központi Kórháznál halmozódott fel: náluk 1084 millió forint értékű számlát kellene mihamarabb rendezni.

Az abszolút csúcstartó azonban a honvédelmi tárca igazgatásában lévő MH Egészségügyi Központ - a csúcskórház - ahol 1495 millió forint kifizetésére várnak a beszállítók.

Az egészségügyi intézmények tartozásainak törlesztésére tavaly 45 milliárd forintot adott a kormány - a jelek szerint az egészségtelen folyamatot ezek a tüneti kezelések nem tudják orvosolni.

Szólnunk kell még az állomány időbeli megoszlásáról is. Az államkincstár közlése szerint a költségvetési szervek 30 nap alatti tartozása 17,6 milliárd forint volt március végén. A 30 és 60 nap közötti számlák után 8 milliárdot kellene kifizetni, a 60 napon túliak után pedig 7,5 milliárdot.

Látszólag tehát fejnehéz az állomány, a frissen keletkezett számlák rendezésével van inkább gondjuk a kórházaknak. A teljes képhez tartozik azonban, hogy az említett 45 milliárdot a 30 napon túli tartozások kifizetésére kapták az intézmények, vagyis e nélkül a régebbi adósságok kiegyenlítése is csehebbül állna.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.