A kormány elismerte: nem tudja megakadályozni a kórházak eladósodását


Több pénzt kellene adni az egészségügyi intézményeknek.

A kórházak adóssága 23 milliárd forintra nőtt idén március végéig, úgy, hogy tavaly év végén 45 milliárd forintot kaptak konszolidációra az államtól. Ez minden évben így zajlik, ezért megkérdezük Lázár Jánost a mai Kormányinfón, hogy mit tud tenni a kormány az eladósodás megállítása érdekében.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János az egyik Kormányinfón

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János az egyik Kormányinfón 

Vagy ez egy ördögi kör, amiből nem lehet kitörni? - kérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki helyeslően bólogatott: igen, ez az. Majd elmondta, amit e tárgyban félévente el szokott mondani: vannak kórházak, amelyek rendre adósságot termelnek, és el kell gondolkozni azon, hogy nem a finanszírozásukkal van-e baj. Tehét a kormány szerint nem a gazdálkodással lehet gond - bár a kórházak menedzsmentjének felelősségét is érdemes Lázár szerint megvizsgálni -, hanem be kell látni, hogy egyes intézmények alulfinanszírozottak: egyszerűen nem tudnak annyi pénzből kijönni, mint amennyit kapnak.

Ezen azonban eddig nem változtatott a kormány. A tehetetlenség beismerése nem jó hír a pénzükre harminc, hatvan vagy még régebben váró beszállítóknak.

A miniszter szavai azt jelzik, hogy az egészségügy finanszírozásának anomáliáit nem tudja orvosolni kormány, késlekedik a korrekciót jelentő intézkedések meghozatalával.

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.