Őrült növekedés Tállai fociklubjánál: dupla fizetések, tripla bevétel


Jelenleg a kiesés szélén táncol a mezőkövesdi fociklub, a tavalyi év azonban meglepően jól alakult gazdasági szempontból. Megtalálták maguknak a hirdetők a NAV-elnökhöz köthető mezőkövesdi csapatot, sőt az önkormányzat sem sajnálta tőlük a pénzt.

Kiemelkedő évet zárt tavaly a Mezőkövesd Zsóry FC, mely jelenleg az NBI-es tabella 10. helyét foglalja el 36 pontjának köszönhetően. A 12 csapatos NBI-ben ez azonban még könnyen kiesést is jelenthet a gárdának. Pedig tavaly anyagi téren szárnyra kaptak. Egy év alatt ugyanis közel a triplájára sikerült növelniük az értékesítésből származó árbevételt,

502 millió forint folyt be a kasszába a 2015-ös 179 millió forint után. A növekedés mértéke hosszabb idősíkon még megdöbbentőbb: 2012-ben ugyanis mindössze ennek töredékére, 27 millió forintra tettek szert.

A bevétel nagyobb része az MLSZ és MHLL jogdíjaknak köszönhető, valamivel több mint 300 millió forint folyt be ezen a címen, a második legnagyobb tétel azonban még ennél is megdöbbentőbb. 133 millió forint ugyanis csak hirdetésből és reklámokból származott. Összehasonlításként, a debreceni Loki tavaly alig 80 milliós bevételt szerzett ilyen formában. A Mezőkövesdnek viszont szüksége is van az egyéb módokon befolyó bevételekre, hiszen jegy- és bérletértékesítésből mindössze 16 millió forint folyt be a kasszába (a Debrecen ezzel szemben több mint 90 millióval "büszkélkedhet).

Látványos volt a növekedés az egyéb bevétel soron is, a 2015-ös 135 millió forint után tavaly 337 milliót tüntettek fel a soron. A növekedés szinte teljes mértékig a helyi önkormányzatnak köszönhető, mely tavaly 212 milliós támogatást adott a klubnak.

A bevételek megugrásával párhuzamosan a költségek is látványosan növekedtek: anyagjellegű ráfordításként 115 milliót költöttek a korábbi 104 millió után, a személyi jellegű ráfordítások ugyanakkor megduplázódtak, 519 milliót számoltak el a korábbi 233 millió után. A megugrás hátterében minden bizonnyal a bérek drasztikus emelkedése áll. A kiegészítő melléklet szerint a létszám mindössze 3 fővel nőtt 37-re, a bérköltséget egy főre és egy hónapra leosztva kiderül, hogy

a 2015-ös 442 622 forintos átlagbér tavaly 932 371-re ugrott.

Mindezek után a korábbi veszteség után tavaly már üzemi szinten is sikerült nyereséget kimutatni, 99,4 millió forintot, amiből az egymilliós adófizetési kötelezettség után 98,3 millió forint nyereség maradt a mezőkövesdi fociklubnál. A tulajdonosok döntése értelmében ez marad a társaságnál és az eredménytartalékba került áthelyezésre.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
32 milliárdért építheti Garancsi az állatkerti Pannon Parkot32 milliárdért építheti Garancsi az állatkerti Pannon Parkot

Az elmúlt időszakban igazán nem lehet oka panaszra a Garancsi Istvánhoz köthető Market Zrt.-nek.

.
hirdetés
elrejt
 
.