WMO: ezek voltak az elmúlt 150 év leggyilkosabb időjárási jelenségei


Összeírta az elmúlt 150 év legtöbb halálos áldozattal járó időjárási jelenségeit - ciklonokat, tornádókat, jégesőket és villámcsapásokat - az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO).

 A legtöbb halálos áldozattal járó ciklon 1970-ben Bangladesben, az akkori Kelet-Pakisztánban sújtott le: 300 ezren haltak meg a Nagy Bhola ciklon miatt. A leghalálosabb tornádó is Bangladesben tombolt: 1989-ben Manikgandzs körzetben 1300 emberrel végzett.
 
A Bhola ciklon pusztítása
A Bhola ciklon pusztítása (quora.com) 
   
A valaha regisztrált legvégzetesebb jégesőben 246-an vesztették életüket 1988-ban Indiában. Az emberekre narancsméretű jégdarabok hullottak. 
   
A világ legvégzetesebb villámcsapása - amely közvetlenül a legtöbb emberrel végzett - 21 életet oltott ki 1975-ben Zimbabwében. Közvetve azonban egy 1994-es egyiptomi villámcsapás követelte a legtöbb halálos áldozatot: egy súlyos áradással járó viharban három, kerozint és dízelolajat tartalmazó tartályt lobbantott lángra. A tartályok vasúti síneken álltak, egy árhullám azonban elragadta őket, és az égő benzint a víztömeg egy falura borította, 469 ember halálát okozva.
   
Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint a sok halálos áldozattal járó katasztrófákból fontos levonni a tanulságokat, hogy a jövőben meg lehessen előzni a hasonló szerencsétlenségeket.
 
MTI 

Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.