Szárnyalnak a hazai fizetések


Márciusban tovább gyorsult a béremelkedés üteme Magyarországon.

A márciusi átlagkereset 12,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 12,2 százalékos volt a növekedés - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal közléséből.

A béremelkedés tovább gyorsult a februári 10,4, illetve és 10,3 százalékosról. A versenyszférában 11,6, a költségvetési szerveknél 14,4 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset márciusban a közfoglalkoztatottak nélkül. A nettó keresetek reálértéke ebből kiindulva még a korábbiakhoz képest magasabb infláció mellett is jelentős volt: a versenyszférában 8,8, országos átlagban pedig 9,9 százalékos volt a növekedés

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések volt hatással - állapította meg a jelentés.

  • Országos átlagban így 198 ezer forintot,
  • a versenyszférában 210 ezret,
  • a közszférában pedig 175 ezret vihettek haza a dolgozók márciusban.
Bérkalkulátor 2017 - a megugró minimálbérekkel

Ismerje meg a 2017-es szabályokat!
Hatalmasat emelkedik a minimálbér, mennyit kap kézhez a bruttó bérből? Hogyan változik a kétgyermekes családok adókedvezménye?
Számoljon velünk!

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint idén összességében pedig 8 százalékos emelkedés várható, ami a lakossági fogyasztást, ezen belül a kiskereskedelmet és a szolgáltatások piacát élénkítheti. Megjegyzi azt is, hogy a béremelkedésben szerepet játszik az is, hogy az egyre több szektorban tapasztalható munkaerőhiány miatt a cégek emelték a fizetéseket.

Visszaesett a dolgozók száma

A KSH jelentése szerint a legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél 30 ezerrel csökkent az alkalmazásban állók létszáma, ez azonban csak átmeneti. Ezt igazolja az is, hogy a versenyszférában 4000 fős növekedés történt, így már 2,038 millióan dolgoztak. Az országos átlag csökkenése a közfoglalkoztatási programok márciusi leállásával van összefüggésben. A következő hónapban majd "visszaugró" létszámot mutathat a statisztika, hiszen a közmunka-programok újra beindulnak.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.