Mészáros tolmácsa vette át Simicska vasúti üzletét


Sakalj Ferenc először a felcsúti polgármester horvátországi bizniszeinél segédkezett, azóta már több cég tulajdonosa Magyarországon.

Annyira bevált Mészáros Lőrinc tolmácsa, hogy később ő vette át Simicska Lajos vasúti bizniszét, írja a direkt36.

Sakalj Ferenc annak köszönhetően került a nemzet top oligarcháinak - és így a közpénznek is a - közelébe, hogy tud horvátul. Az eredetileg ingatlanközvetítő férfi akkor került kapcsolatba Mészáros Lőrinccel, amikor a felcsúti polgármester Ugljan szigetén villát akart venni. Mészáros sem horvátul, sem angolul nem beszél, jól jött neki a segítő jobb.

A villa 2015 májusában került a Mészáros és Mészáros Kft. horvát cége, a Mirno More d.o.o. tulajdonába, Sakalj pedig annyira bevált tolmácsként, hogy végül a horvát cég vezetője lett, később pedig a Mészáros által felvásárolt eszéki focicsapat vezetőségében is helyet kapott, mint alelnök, iletve a felcsúti sikergázszerelő képviselője.

Ezek után a sikertolmács Magyarországon is nyújtózkodni kezdett, tavaly decemberben ő lett a Vasútautomatika vasútépítő cég egyszemélyes tulajdonosa, amely máris két nagy állami beruházásban – a Balatonnál és Esztergomban is – dolgozik alvállalkozóként. A Vasútautomatika eszközei és dolgozói jelentős részéhez pedig úgy jutott, hogy átvette őket a 2015-ben kegyvesztetté vált Simicska Lajos Közgépének vasutas cégétől, a Dunántúli Kft.-től.

Sakalj másik nagyobb magyarországi húzása az volt, hogy tavaly áprilisban 25 százalékos részesedést vásárolt a City Mail Hungary nevű cégben, amelyről egy időben úgy írtak a sajtóban, mint a Magyar Posta egyetlen lehetséges konkurenséről. Ez a cég volt ugyanis az egyetlen, amelyiknek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) engedélyezte, hogy tömegesen kézbesítsen leveleket, például számlákat a bankoktól vagy közműcégektől azok ügyfeleihez. A cég többségi tulajdonosa egyébként az eszéki klubvezető, a horvát Ivan Mestrovic. A City Mail Hungary viszont a Vasútautomatikával szemben egyelőre nem igazán durrant be, 2015-ben 53 milliós mínusszal zárt, az éves bevétele pedig mindössze 11 millió forint volt.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.