Nagyot ment az MKB az első negyedévben


MKB

A 2016-ban elért kiemelkedő nyereségét követően, 2017 első negyedévét 8,5 milliárd adózott eredménnyel zárta az MKB. A tervezettnél magasabb eredményhez pozitívan járult hozzá a kamat és a jutalékeredmények növekedése, valamint a bank állampapír portfolióján elért eredménye is. A bank a magyar gazdaság dinamikusan fejlődő területeinek szereplőivel kötött stratégiai együttműködési megállapodásokat.

A tavalyi év azonos időszakához képest jelentős javulást mutat a bank eredménytermelő képessége: a kamateredményben 27 százalékos, jutalékeredményben 10 százalékos a növekedés, mindezek mellett 8 százalékkal nőtt az ügyfél hitelállomány. A hozamkörnyezet csökkenéséből profitáló állampapír portfolió jelentősen hozzájárult a terven felüli első negyedéves eredményhez. 

A 2016 év végéhez képest a folyó- és betétszámlák állománya 11 százalékkal bővült.

Az első negyedév végén zárult Növekedési Hitel Program (NHP) harmadik szakaszát szintén 11 százalékos piacrésszel zárta a Bankcsoport. A lakossági szegmensben is emelkedett az új hitelkihelyezés, fedezett és fedezetlen hitelezésben egyaránt. Mindeközben a bank képes volt tovább javítani kockázati mutatóin, az első negyedév folyamán tovább csökkent a nem teljesítő hitelek aránya is.

Továbbra is feszes költségkontroll mellett működik a bank, a tervhez képest alacsonyabban alakultak a kiadások az év első három hónapjában.  

Az első negyedévben az MKB Bank hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-vel, kizárólagos együttműködési megállapodást a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ), továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK).
 
 
 
Az MKB-t az állam 2014-ben 50 millió euróért (mintegy 17 milliárd forint) vette meg, majd elengendte a 270 millió eurós (mintegy 80 milliárd forintnyi) követelését is. 2016-ban, immár megtisztítva a 343 milliárdos rossz minőségű kitettségtől, az államtól átmenetileg egy indiai üzletemberhez került a bank, majd idén áprilisban pedig részben Balog Ádám vezérigazgató (korábban Matolcsy György mellett a jegybank alelnöke volt) és Szemerey Tamás (Matolcsy György unokatestvére) cégének, a Bankonzult Kft-nek a kezébe került a pénzintézet.

Az MKB jelenlegi tulajdonosi struktúrájában 45 százalékot birtokol a Metis Magántőkealap. Ennek a tulajdonosnak volt pénze, stabilan benne maradt a részvényesi struktúrában, mögötte minden valószínűség szerint, a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel sok szálon összefonódó Szíjj László (Duna Aszfalt) áll.

Szintén stabil tulajdonos a 10 százalékos részvényes Pannónia Nyugdíjpénztár.

15 százalékot pedig a bank munkavállalói programjának részeként a dolgozók birtokolnak.

 
mfor.hu 

Olvasta már?hirdetés
Furcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel veleFurcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel vele

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napra. Az ígéretek között van egy, amit sehová sem tudunk tenni.


.
hirdetés
elrejt
 
.