Terrortámadás Londonban: legalább 6-an meghaltak


Gyalogosokat gázolt el szombat este egy furgon London egyik legismertebb hídján, a London Bridge-en. A hidat lezárták, a helyszínen fegyveres rendőri egységek tartózkodnak.

A London hídon (London Bridge) egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből szemtanúk beszámolója szerint három vagy négy ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén. Korábbi hírek szerint a közeli Vauxhall városrészben is történt egy késeléses incidens, de a rendőrség nem sokkal később közölte, hogy az nincs összefüggésben a London hídon történt gázolással és az utána elkövetett késeléses támadással.

A Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a hídon és a Borough Market mellett elkövetett merényletet. A londoni rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok "potenciális terrorcselekményként" kezelik a történteket.

A Scotland Yard korábban bejelentette, hogy a támadásban többen életüket vesztették és lövések is eldördültek. Az áldozatok számát egyelőre nem közölték. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök használtak fegyvert egy környékbeli étterem mellett és két tettest lelőttek.

Közösségi portálokon vasárnap hajnalban megjelent egy fotó, amelyen két, földön fekvő ember látszott, mellettük fegyveres rendőrökkel. Az egyik fekvő férfi ruházatára fémflakonoknak látszó tárgyak voltak erősítve.  A londoni rendőrség egyelőre nem erősítette meg, hogy az elkövetőket lőtték le, de vasárnap hajnali felhívásában "józanságra és visszafogottságra" kérte a közösségi portálokon képeket és videókat közzétevőket. Theresa May kormányfő elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA. Március vége óta ez a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában.

Legalább hatan meghaltak

A londoni rendőrség szerint legalább hat ember halt meg a szombat esti londoni merényletekben a három támadón kívül - közölte vasárnapra virradóra Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.

A rendőrség azt feltételezi, hogy három támadó követte el a brit fővárosban a London hídon (London Bridge) és egy közeli piacon a terrorcselekményeket és többen nem voltak. A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük. Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van.

A szombat esti terrortámadás után negyvennyolc sérültet vittek kórházba, több embert pedig a merénylet helyszínén láttak el - közölte vasárnap délelőtt a londoni mentőszolgálat. Peter Rhodes, a londoni mentők vezetője közleményében tudatta, hogy a sérülteket öt különböző kórházba vitték.

MTI


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.