Magyarország nélkül alakul meg az európai ügyészi hivatal


Egyelőre húsz uniós tagállam érezte úgy, hogy szeretne jobban fellépni a pénzügyi csalások ellen. A magyar kormány úgy van vele, hogy fölösleges még egy ilyen hivatal.

Megerősített együttműködés keretében húsz uniós tagállam létrehozza az európai ügyészi hivatalt, döntötték el a részt vevő országok igazságügyi miniszterei csütörtökön.

A pénzügyi csalással szemben fellépő szervezet felállításáról szóló politikai megállapodást az uniós igazságügyi miniszterek luxembourgi tanácsülésén hozták tető alá. Az ügyészséget, amelynek megalakítására először 2000-ben tettek javaslatot, teljes konszenzus hiányában úgynevezett megerősített együttműködési eljárással fogja létrehozni a tagállamok egy csoportja. A szabályozást az érintett tagállamok mellett még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Magyarország mellett Lengyelország, Hollandia, Málta és Svédország is jelezte, hogy jelenlegi formájában nem támogatja az ügyészség létrehozását, Dánia, Írország és Nagy-Britannia pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén.

A vádhatóság egy luxembourgi székhelyű központi hivatalból, illetve a tagországokba delegált európai ügyészekből álló decentralizált szintből fog felépülni. A független főügyész hatáskörrel rendelkezik majd arra, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekményekre - például a közösségi forrásokkal kapcsolatos korrupcióra, csalásra és a határokon átnyúló áfacsalásra - vonatkozóan.

A tanácsi közleményben kiemelték: a nemzeti költségvetések Európában évente legalább 50 milliárd euró áfabevételtől esnek el a határokon átnyúló csalások miatt.

A megerősített együttműködési mechanizmus lehetővé teszi, hogy tagállamok egy jelentős számú csoportja teljes konszenzus hiányában is előrelépjen az integráció elmélyítésében. A szabályok értelmében legalább kilenc tagország közösen dönthet úgy, hogy végrehajt olyan intézkedéseket, amelyekről nem sikerült teljes egyetértésre jutni korábban. A megerősített együttműködéshez utólag bármely tagállam csatlakozhat.

A magyar kormány álláspontja szerint jelenleg is vannak olyan intézmények, mint például az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amelyek eljárnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben, s egy új intézmény létrehozása óhatatlanul e két jól működő szervezet meggyengítésével járna.

MTI


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.