Nagyon megváltozik a kenyér csütörtökön


Új szabályozás szerint lehet majd csak elkészíteni, az összetevők aránya jelentősen módosul.

Hamarosan nagyon megváltozik a kenyér, a Magyar Élelmiszerkönyv 2017. június 22-én hatályba lépő szabályozása értelmében ugyanis erősen meg kell változtatni a termékek összetételét. Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere szedte össze, és küldte körbe a tudnivalókat:

  • 40-ről 60-ra kell emelni a rozskenyerekben a rozsszintet. Ahol ezt nem teljesítik, ott rozs- helyett csak rozsos kenyeret forgalmazhatnak, de abban is közel duplázni kell a rozstartalmat, 15,1-ről 30 százalékra.
  • Csak az lehet teljes kiőrlésű termék, mely bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készül. Eddig ez a szint 5 százalék volt.
  • Graham kenyér: minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél.
  • Tönkölykenyér: minimum 60 százalékban tönkölylisztet kell használni sütésnél.
  • A házi kenyér elnevezés megszűnik, fehér kenyér és búzakenyér lesz helyette.
  • Csak az lehet kézműves kenyér, ami főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készül.
  • Sótartalom: idén még minimum 1,3 és maximum 2,5 százalékos lehet, jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékos sótartalom lesz a megengedett.
  • A csomagolatlan termékeken is fel kell tüntetni a tápérték, a zsír, szénhidrát, fehérje, rost és só mennyiségét 100 g késztermékre vonatkozóan. Ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.
A Pékszövetség reagált: Nem drágul a kenyér, csak jobb lesz az íze

mfor.hu


Olvasta már?



hirdetés
881 millió forintot dobott ki a kormány az ablakon?881 millió forintot dobott ki a kormány az ablakon?

Megnyitottuk, változó ideig üzemeltettük, végül a legfrissebb hírek szerint váratlanul bezáratjuk az afrikai országokban megnyitott kereskedőházakat.

.
hirdetés
elrejt
 
.