Jack Ma: nem lehetünk jó vezetők "szeretet-intelligencia" nélkül


Az LQ kifejezést az Alibaba milliárdos vezére vezette be az IQ és az EQ-val egyenrangú társként.


"Ha azt akarod, hogy tiszteljenek, LQ-ra van szükséged. És hogy mi az LQ? A szeretethányados, amije a gépeknek sose lesz."

- ez a furcsaság Jack Ma szájából hangzott el a new yorki Bloomberg Global Business Forum-on tartott előadásán, szeptember 20-án. Az Alibaba milliárdos vezetője vezérigazgatók és politikusok előtt beszélt az üzleti világban meglepőnek tűnő szeretet-intelligenciáról.

Jack Ma

A kínai online kereskedőgigász vezére az LQ-ról nem csak mint egy vállalat sikeres vezetésének egyik hozzávalójáról beszélt, szerinte az üzleti világon kívül is óriási szükség van rá. Ma szerint a világot emésztő legnagyobb problémákat is képesek vagyunk megoldani, a szegénységtől kezdve a klímaváltozáson át a járványokig, ha bízunk a képzelőerőnkben, és abban, hogy képesek vagyunk okosabbak lenni a gépeknél.

Ma ugyanakkor a globális problémák megoldásait már a fiatalokra bízná. Mint mondta, az említett gondokra nem az 50 fölöttiek fogják megtalálni a gyógyírt, mert ők rendszerint túl sokat aggodalmaskodnak a jövőn. A megoldásokat a fiatalok hozzák el, mert ők nem a jövőn aggódnak, hanem aktívan, a jelenben követelik a változásokat a világ vezetőitől, és őket az zavarja, hogy ezek a vezetők nem a megfelelő módon használják a technológiát.

Az üzletember - aki korábban tanár volt - előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányok hagyták nagyon rossz irányba tévedni az oktatást, mert a gyerkek most azt tanulják, hogy a gépek jobbak náluk. Ma szerint ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy nemsokára rengeteg ember elveszíti az állását a robotok miatt.

Ma azt javasolja, hogy ahelyett, hogy megpróbálnánk a gépekkel felvenni a versenyt, inkább a gépeinket kellene úgy megépítenünk, hogy minél jobban hasonlítsanak ránk.

"Egy gépnek nincs szíve, nincs lelke és hite sincs. Az emberi lényekben megvan a lélek, a hit, az érték: kreatívak vagyunk, és meg tudjuk mutatni, hogy képesek vagyunk kontrollálni a gépeket."

via Quartz


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.