Figyelmeztet a magyar származású milliárdos: óriási gondot okozhat a Bitcoin


Olyan összeomlás következhet a Bitcoin zuhanása esetén, amit 9 éve nem láttunk, véli Thomas Peterffy, a magyar származású milliárdos.

A Bitcoin örült emelkedése erősen megosztja a szakértőket. A legújabb vélemény szerint olyan szituáció alakult ki, amikor bármikor nagy esés jöhet. Az esetleges összeomlása viszont az egész piacon olyan problémát okozhat, amilyet a 2008as válság kirobbanásakor az első eldőlő dominónak tekintett Lehman Brothers csődje után történt. A Wall Street egyik legnagyobb befektetési bankja úgy omlott össze néhány nap alatt, hogy a csőd előtt néhány nappal még egy egészséges vállalat képét sugározta kifele.

Thomas Peterffy, az Interactive Brokers nevű online kereskedési platform atyja, aki az egyik leggazdagabb magyar származású üzletember óvatosságra int mindenkit. A milliárdos annak apropóján szólalt meg, hogy hétfőn a chicagói opciós tőzsdét (CBOE) üzemeltető CBOE Global Markets bejelentette: december 10-én bevezeti a Bitcoin futures derivatívát. A származtatott tőzsdei termékek, a derivatívák legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange (CME Group) egy héttel később, december 18-án indítja be a Bitcoin határidős ügyleteket.

A chicagói opciós tőzsdén a bitcoin opcióra vonatkozó "ticker" az XBT lesz. A bitcoin alapú tranzakciók készpénzben valósulnak meg, a határidős ügylet értékét a világ egyik legnagyobb kriptodeviza-tőzsdéje, a New York-i Gemini aukcióján kialakuló ár alapján határozzák meg.

Thomas Peterffy a Bitcoinról úgy vélekedett, hogy ő könnyen el tudja képzelni a Bitcoin összeomlását. Szerinte egy kijózanodás esetén az esés nem egy mérsékelt korrekció, hanem valóságos összeomlás lesz. Mint mondta, valami olyasmi történik majd, mint a Lehman Brothers esetén, vagy még rosszabb. A problémát az okozhatja, hogy a nagyobb intézmények ugyan képesek a kockázatot felszívni, és egy nagy zuhanás esetén elfogyó margin esetén sem fog náluk problémát okozni. A kisebb brókercégeknél viszont a letétek hiánya pillanatok alatt óriási gondot okozhat, és egy ilyen eseménynél sorra bedőlhetnek.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Motivációs ajándékokat vesz 143 millióért az MLSZMotivációs ajándékokat vesz 143 millióért az MLSZ

Kulcstartók és motivációs medálok járnak a Bozsik-programban résztvevők számára.

.
hirdetés
elrejt
 
.