Süllyedhet a paksi erőmű 4-es blokkja


A lösztalaj alkalmatlannak látszik az újabb blokkok felépítésére.

Az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), írja a Népszava a IV. atomblokk élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklása alapján.

(MTI)

Az indoklás szerint bizonyos kitételek már most a vártnál jelentősebb süllyedésre utalnak. Egyes külső szerkezeti elemek kihasználtsága pedig 2025-re meghaladhatja a 105 százalékot, és nincsenek megfelelő tervek arra az esetre sem, ha a IV. blokk reaktortartályának síkja másfél milliméternél nagyobb mértékben megdőlne.

A baljós előjelekre úgy figyelt fel az OAH, hogy a hivatal az engedélyezési folyamat során többek között megkapta a IV. blokk „öregedéskezelési” terveit, amelyben „nemmegfelelőséget mutató süllyedési értékeket” tapasztaltak, ezért kérték pontosításra Paksot. A paksiak októberben erre ígéretet tettek, a hivatal pedig ezek után bele is ment az élettartam-hosszabbításba, így üzemelhet tovább a négyes blokk 2037-ig.

Arról, hogy milyen mértékben süllyed a IV. blokk vagy akár a teljes atomerőmű, mennyire dől a reaktortartály és mindez mekkora eltérés az előrejelzésektől, nem közölnek adatot. Utóbbi mindenesetre még nincs 1,4 milliméter - intézkedni akkor fognak, ha az érték 1,5 milliméterre kúszik. A túlzott kihasználtsággal fenyegetett szerkezeti elemek kívül esnek a központi zónán - itt nagyobb az esélye a süllyedésnek, de a hivatal szerint ez nem veszélyes az errőmű biztonságos működésére.

Néhány nappal ezelőtt Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető megkérdezte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési tárcavezetőt és Süli János tárca nélküli minisztert, hogy miért és milyen mértékben süllyed a Paksi Atomerőmű, de válaszokat egyelőre nem kapott. A téma azért is fontos, mert az elsődlegesen érintett IV. blokk közvetlenül határos az erőmű bővítési területével.

Frissítés: hétfő délután közleményben reagált a négyes blokk süllyedésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ebben elismételték az eddigi álláspontjukat, hogy a süllyedés köztudomású, szerintük veszélytelen, illetve kifejtették, hogy "rémhírterjesztés" folyik a téma kapcsán. A reagálásról itt olvashat bővebben.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Brutális adócsökkentésre készül a kormányBrutális adócsökkentésre készül a kormány

De csak a következő évtized elején lesz rá pénz.

.
hirdetés
elrejt
 
.