NFM: "rémhírterjesztés" zajlik Paks süllyedése körül


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint teljesen biztonságosan süllyed a négyes blokk.

Közleményben reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra, hogy hétfőn a paksi atomerőmű négyes blokkjának süllyedésétől volt hangos a hazai média. Mint írják, "rémhírterjesztés" zajlik a téma kapcsán.

Az NFM a reakciójában megismétli, hogy a süllyedés régóta ismert tény, valamint azt is, hogy álláspontjuk szerint ez nem veszélyezteti az erőmű biztonságos működését. A négyes blokk mozgását folyamatosan 130 mérőponton ellenőrzik, és felgyorsulásával az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni a "megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett", írják.

A süllyedés azért került most fókuszba, mert kiderült, hogy az Országos Atomenergia Hivatal a négyes blokk élettartam-hosszabbítási engedélyét azzal a feltétellel adta ki, hogy Paks pontosítja az „öregedéskezelési” terveit, amelyben a hivatal „nemmegfelelőséget mutató süllyedési értékeket” tapasztalt. Az OAH szerint bizonyos kitételek már most a vártnál jelentősebb süllyedésre utalnak. Egyes külső szerkezeti elemek kihasználtsága pedig 2025-re meghaladhatja a 105 százalékot, és nincsenek megfelelő tervek arra az esetre sem, ha a IV. blokk reaktortartályának síkja másfél milliméternél nagyobb mértékben megdőlne. A négyes blokk közvetlenül határos az erőmű bővítési területével.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Brutális adócsökkentésre készül a kormányBrutális adócsökkentésre készül a kormány

De csak a következő évtized elején lesz rá pénz.

.
hirdetés
elrejt
 
.