Budapesten lehet a francia TGV végállomásaAz ötévnyi gigantikus munkálatok után Párizstól keleti irányban háromszáz kilométerrel bővülő francia gyorsvasúthálózat 2015-re tervezett végállomása Budapest - adta hírül a Les Échos című francia gazdasági napilap.

A francia nagysebességű vasút (TGV) "minden rekordok vonalának" is becézett keleti irányú (LGV-Est) szakaszát a múlt héten avatták fel ünnepélyes körülmények között, de a nagyközönség csak június 10-étől veheti igénybe az óránként 320 kilométerrel közlekedő vonatokat, amelyekkel Strasbourg a jelenlegi négy óra helyett 2 óra 20 perc, Nancy 2 óra 45 perc helyett 1 óra 30 perc, míg Reims 1 óra 35 perc helyett 45 perc alatt lesz elérhető Párizsból.

A TGV-Est a jelenlegi nagysebességű vonatoknál óránként 20 kilométerrel gyorsabban fog haladni és átlépi Franciaország határait: Luxembourg 2 óra 5 perc, Frankfurt 3 óra 50 perc és decembertől München 6 óra 15 perc vonatútra lesz a francia fővárostól.

Az új szakaszt már nem a francia államvasutak (SNCF), hanem a francia vasúthálózat fejlesztésére 1997-ben létrehozott részvénytársaság (RFF) 22 befektető közreműködésével 4 milliárd euróért építette. Hatodik nagysebességű vasútvonalával jelenleg a francia hálózat (1800 km) a legjelentősebb Európában Spanyolország (1150 km az év végén), Németország (800 km) és Olaszország (540 km) előtt.

A Les Échos szerint a keleti irányú bővítés ugyanakkor nem fejeződött be. Az RFF becslései szerint 1,5-2 milliárd euró összköltséggel további 106 kilométer építésébe fogna 2010-ben, melynek eredményeképp Strasbourg másfél órányi vonatútra lesz majd Párizstól. A LGV-Est annak az európai gyorsvasúthálózatnak a francia szakaszát képezi, amely Párizst köti össze Budapesttel, s amelyen 2014-2015-ben indulhatna meg a vasúti közlekedés - állítja a Les Échos.

A hazánkra vonatkozó terveket illetően komoly kétely merülhet fel. Egy, a TVG számára több milliárd eurós befektetéssel megépülő vonal megtérülése pedig kétséges lehet, miközben a magyarországi hálózat jelentős része erősen elavult. Ebből következőn a vasúthálózatunk engedélyezett sebesség szempontjából messze elmarad az EU vasútjaitól.

Az utóbbi évek fejlesztési eredményei ellenére csak a hegyeshalmi és a most felújítás alatti ceglédi vasútvonal egyes szakaszain van 140-160 km/órás emeltsebesség, s a fővonali vonalszakaszaink többsége 100-120 km/órával járható, tudta meg az mfor.hu. Ennél is nagyobb gondot okoz, hogy az engedélyezett pályasebességhez képest a a hálózat több mint 800 pontján 3500 km hosszban állandó sebességkorlátozás van érvényben, ahol lassújelek vannak kitéve, így a vonatok maximum 80 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek.

MTI/Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
A parlamentnek valamit döntenie kell az óraátállítás eltörlésérőlA parlamentnek valamit döntenie kell az óraátállítás eltörléséről

A stadionbeléptetést szabályozó javaslat is az Országgyűlés elé kerül idén ősszel.

.
hirdetés
elrejt
 
.