A gazdaságba is begyűrűzik péntek 13Az amerikaiakat sírba viheti a péntek 13-hoz kapcsolódó babona. Egy - állítólagos - felmérés szerint évente egymilliárd dollárt bukik a gazdaság a nap körüli hiedelmek miatt. A magyarokat azonban egyáltalán nem érdekli ez az ügy, kivéve, ha lottóznak. Mfor.hu háttér.

Rettegve várja a népesség hét százaléka (mfor-montázs)

A péntek 13-dikával kapcsolatos babonák inkább az angolszász országokra jellemzők. A Egyesült Államokban például 17-21 millióra tehető a triszkaidekafóbiában szenvedők száma - ez a lakosság hat-hét százaléka. Egy felmérés szerint - amelyet persze lehet, hogy maga a fóbia alátámasztására talált ki valaki - évente egymilliárd dollárra is rúghat a veszteség, amelyet a péntek 13- dikák okoznak.

Ezen a napon ugyanis az amerikai lakosság hat-hét százaléka nem kel fel, nem hajlandó repülőgépre szállni vagy üzletet kötni. Egyetlen céljuk van ilyenkor: túlélni a napot.

Több a nyereség

A britek négy százaléka gondolkodik hasonlóan, ám az eredmény egy kissé más. A Financial Times szerint ugyanis inkább jobban teljesítünk ezen a napon. Egy kutatás kimutatta, hogy péntek 13-dikán - a többi péntekkel összevetve - sokkal jobb eredmények születtek a londoni tőzsdén. A kutatás az 1934 és 1994 közötti péntekeket vetette össze az általános ipari részvényindexek alapján.

Többet kockáztatunk

Péntek 13-dikán mindig sokkal többen játszanak, mint máskor - mondta Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője. Míg egy átlagos napon 610 millió forintos a forgalom, addig a tavaly október 13-i pénteken ez 995 millióra rúgott. Hozzá kell tenni, hogy a társaság is ráerősített a babonás napra: októberben és ma is akciókkal próbálják a fogadóirodákba csábítani az embereket. Reggel nyolctól este hatig óránként négymillió forintot sorsolnak ki a játékoskedvű lottózók között - emelte ki Somorai.

A rendre jobb eredményre az lehet a magyarázat, hogy az emberek a babona miatt jobban ügyelnek a részletekre, óvatosabbak. Vagyis vélhetően nem az egyes nyereség lett mindig több, hanem a bukások voltak mérsékeltebbek. Hasonló tendencia figyelhető meg egyébként a baleseti statisztikákban is - ezt Németországban elemezték.

Jóllehet a babonás napokon sokkal több a baleset, mint egyébként, ám ez a pénteknek és nem a 13-dikának tudható be. A péntekeket összehasonlítva azonban nem tapasztalható kiugrás a 13-dikákon, sőt a legtöbb baleset sosem esik erre a napra.

Minket hidegen hagy

A magyarok általában átsiklanak az olyan problémák felett, mint a péntek 13 vagy a fekete macska, de talán még a négylevelű lóheréket is egykedvűen nyírja le a Fővárosi Kertészet alkalmazottja. Legalábbis rövid körkérdésünk erre enged következtetni.

Péntek és vasárnap bonyolódik a legnagyobb forgalom a repülőtéren, ez tendenciózus - mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A péntekek között eddig nem fedeztünk fel égbekiáltó eltéréseket, a magyarok valószínűleg nem babonásak - tette hozzá. Lehet, hogy van eltérés, de az nagyon marginális lehet.

Hasonlóképpen vélekedett Bodó Teodóra, a Budapesti Értéktőzsde sajtófőnöke. "A tőzsde nem számmisztika alapján működik, ennél logikusabb a dolog" - mondta. Arról nem is szólva, hogy egy ilyen kis piacon nem is lehet minden apró változást mérni és megmagyarázni. Mindazonáltal - a legutóbbi 13-dikás adatokat figyelembe véve - egészen tavaly októberig hatott ránk a babona. Azóta viszont épp az ellentéte tapasztalható. Vagy mindez a véletlen műve?

F. Sz E.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.