Hátfájástól szenvednek az európai munkavállalók


A munkahelyi váz - és izomrendszeri megbetegedések megelőzése a témája az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség idei kampányának - hangzott el hétfőn Székesfehérváron, az Európai Munkavédelmi Hét nyitó rendezvényén.

Az Európai Unió munkavédelmi tájékoztató szervezete azért választotta "Legyen könnyebb a teher!" címmel ezt a kampánytémát, mert Európában a váz- és izomrendszeri zavarok jelentik a munkával összefüggő leggyakoribb egészségügyi problémát - mondta az ügynökség magyarországi fókuszpontjának vezetője.

Gádor János tájékoztatása szerint az Európai Unióban a munkavállalók negyede szenved hátfájástól, 23 százalékuk pedig izomfájdalmaktól. A statisztikák szerint e megbetegedések miatt van a legtöbb munkahelyi hiányzás, néhány tagállamban pedig a munkavállalók kártérítésére kifizetett költségek 40 százaléka is ezeknek tulajdonítható.

A szakember szerint a legtöbb probléma megelőzhető, vagy csökkenthető volna, ha a munkáltatók betartanák a biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokat. A kampány ezért integrált irányítási szemléletet javasol, s a fizikai terhelés, a stressz csökkentésére, a munkakörülmények javításának fontosságára hívja fel a munkáltatók figyelmét.

A kampány csúcspontja a munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hete lesz, amit október 22-26 között rendeznek meg az EU tagországaiban - hangzott el a megnyitó rendezvényen.

Az Európai Munkavédelmi Hét - a többi európai uniós országgal egyidőben tartott - megnyitóját az Alba Volán Zrt. -nél tartották, mintegy elismerve azt a példamutató munkavédelmi tevékenységet, amelyet a vállalatcsoport folytat. Mint Tóth István vezérigazgató elmondta, a vállalkozás az 1990-es évek elején nem számolta fel működő üzemorvosi rendszerét, hanem azóta is alapítványi formában működteti.

Mivel a gépkocsivezetők fokozottan ki vannak téve a gerincoszlopi, izületi és izomterhelésnek, gyógyításukra, illetve a megelőzésre fizikoterápiás és rehabilitációs részlege is van a vállalat üzemorvosi szolgálatának.

MTI/Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.