Új fejezet kezdődhet a TV2-RTL csatábanA TV2-t is birtokló SBS Broadcasting felvásárlásakor ugyan még cáfolták, hogy a TV2-nél vezetőcserére kerül majd sor, szerdán a csatorna mégis bejelentette az eddigi vezérigazgató, Kereszty Gábor távozását és egyben alelnöki kinevezését a ProSiebenSat1. csoportnál. A saját gyártású műsorok eddig kevés sikerrel jártak, így kérdéses, mivel próbálkozik majd a TV2 új vezére, Várdy Zoltán. Mfor.hu háttér.

Új vezetéssel menni fog? (Mfor.hu-montázs)

Deja vu érzésük lehet a régóta a TV2 berkeiben dolgozóknak: a néhány éve távozó akkori elnök, Pintér Dezső az SBS közép-európai befektetésekért felelős tanácsadójaként folytatta pályafutását, míg a jelenlegi vezető, Kereszty Gábor a TV2-t tulajdonló ProSiebenSat.1 csoport tartalomfejlesztésért felelős alelnökeként tevékenykedik majd augusztus 1-jétől. Az Index hírportál "felfelé bukás"-nak aposztrofálta a kinevezést.

Lehet, hogy ez a jelző erős, de tény, hogy a TV2-nél az utóbbi időben több melléfogás is történt. A saját gyártású műsorok nem úgy sültek el, ahogy a csatorna vezetése megálmodta, s a nézettségi versenyben is folyamatosan alulmarad az adó.

Több saját gyártású műsor is megbukott

Elég csak az elmúlt hét adatait szemrevételezni: ugyan sikerként könyvelhető el, hogy a TV2 a teljes lakosság körében öt műsorral is bejutott a top 10-be, a hirdetői szempontból relevánsabb 18-49, illetve 18-59-es korcsoportban azonban már közel sem volt ilyen jó a helyzet. Előbbiben mindössze két produkció jeleskedett, míg a szélesebb összetételű réteg toplistájába is csupán három műsor került be, igaz, ebből kettő a csatorna saját gyereke ("Jóban rosszban", "Aktív").

Az utóbbi idők saját gyártású produkciói sem muzsikáltak fényesen: az "1 a 100 ellen" jövője kétséges, bár ősztől lesznek új próbálkozások. A csatorna nagy reményeket fűz "A nagy fogyás - aki veszít az nyer" című valóságshow-hoz, amelynek valószínűleg az RTL Klub "Csillag születik" produkciójával kell majd felvennie a versenyt.

Hazai fejek nem hullanak

Mindezek ellenére a társaság Kereszty Gábor ötéves irányítását jelentős fejlődésként értékelte, amely során az üzemi eredmény 400 millióról több mint 7 milliárd forintra emelkedett.

A leköszönő vezetőnek a jelenlegi arculat- és műsorstruktúra kialakításában is tevékeny szerepe volt, így nem csoda, hogy a jövőben a tartalomfejlesztésért felelős részleg alelnöke lesz.

Az új poszton alája tartozik majd annak megítélése is, hány embert kell elküldeni a ProSiebenSat.1-nál, mivel a jövőben - kihasználva a szinergiákat - Magyarországra kerülne néhány műsor gyártása. A leépítés valószínűleg 200-300 embert érint majd a csoporton belül.

Lapunk információi szerint a hazai szárnynál a közeljövőben biztosan nem fognak fejek hullani, mivel Várdy Zoltán először a jelenlegi szervezet működésével szeretne mélyebben megismerkedni.

A leépítésekről szóló találgatások viszont korántsem légből kapottak, hiszen minden jelentősebb felvásárlás velejárója a szervezeti struktúra átalakítása és a munkatársak esetleges elbocsátása. A ProSiebenSat.1 csoport pedig alig egy hónapja vásárolta fel a TV2-t is tulajdonló SBS Broadcasting Groupot, felkavarva ezzel az európai médiapiacot.

Az ügylet értéke mintegy 3,3 milliárd euróra rúgott, s így a konszern az árbevételt tekintve felkerült a dobogó második fokára, az RTL csoport mögé. A szinergiákból mintegy 80-90 milliárd euró megtakarítást remélnek, ami 2010-től realizálódna.

Ehhez a gyártásáthelyezésen kívül minden bizonnyal jelentős leépítésekre is szükség lesz. Máskülönben az új konszern nehezen vehetné fel a versenyt a majdnem kétszer akkora árbevételt elért RTL-csoporttal.

Istvánko Viktória

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.