Csökkentené az állami bürokráciát a kormány


A következő időszak feladata az állami bürokrácia csökkentése és a vállalkozások terheinek mérséklése lesz - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár szerint ezek a lépések, valamint a reformok folytatása, és a magyar, illetve európai uniós források együtt biztosítják, hogy a magyar gazdaság tovább bővüljön. A jövőben az iparfejlesztésben hangsúlyosan kell figyelembe venni a térségi szempontokat, például azt, hogy leginkább a szabad vállalkozási zónákban jöjjenek létre új munkahelyek.

Irodaszert keres?
Irodaszert keres?

Irodaszerek, iskolaszerek! Ismerje meg kínálatunkat, vásároljon nálunk!
Iskolaszerek, Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyaok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

Emlékeztetett arra: tavaly novemberben nagyszabású iparfejlesztési program kezdődött, a kiírt pályázatok a szabad vállalkozási zónákban lévő befektetéseket támogatják. Az iparfejlesztés fontos célkitűzése a területi egyenlőtlenségek csökkentése, valamint az, hogy olyan területeken hozzanak létre új kapacitásokat, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő áll rendelkezésre. A legutóbbi foglalkoztatási, kiskereskedelmi, ipari termelési, és export adatok is azt igazolják, hogy a magyar reformok működnek, a magyar gazdaság európai összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság stabil alapok mellett bővül. Tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt, 2015-re pedig tartható a várt 3,1 százalékos növekedés, de elképzelhető magasabb bővülés is. Kiemelte, hogy 2010 óta 4 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság, Magyarország mellett csak Lett-, Lengyel-, és Németországnak sikerült csökkentenie GDP-arányos adósságát.

Az ipari termelés dinamikája alapján Magyarország az elsők között van az EU-ban, az ipari bővülés pedig hozzájárul az exportnövekedés gyorsításához - mondta, hozzátéve: az év első időszakában 10 százalék fölé gyorsult az export növekedése, és jó esély van arra, hogy 2015-ben rekord kiviteli többletet érjen el Magyarország. A politikus szerint a gazdasági és ipari növekedés a magyar embereknek is egyre több lehetőséget kínál, hogy jobban éljenek. Ennek egyik legfontosabb mérőszáma a kiskereskedelmi forgalom, ami az utóbbi fél évben szintén nőtt, immár meghaladja a válság előtti szintet. Hozzátette: az adatok cáfolják azokat a korábbi vélekedéseket, amelyek szerint a kereskedelmi pihenőnap bevezetése csökkentheti a forgalmat, és így az áfa-bevételeket.

Glattfelder Béla szólt arról is, hogy a beruházási ráta 2014-ben 21,3 százalék volt, felülmúlta a visegrádi országok átlagát, és az ország külföldi tőkevonzó képességét tekintve is messze kiemelkedik a régióban. Az ipar és a gazdaság bővülése egyre több munkahelyet teremt. A foglalkoztatottak száma több mint egy éve meghaladja a 4 milliót, és 2010 óta csaknem félmillióval nőtt, a bővülés meghatározó részét - 290 000 új munkahelyet - a versenyszféra adta.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a gazdasági bővülés nem járt együtt a környezetterhelés növekedésével. Magyarország az Európai Unióban a primer energiacsökkentés terén a negyedik legjobb eredményt érte el az elmúlt években azzal, hogy 15 százalékkal csökkent az elsődleges energiafelhasználás mértéke. Az uniós átlag 8 százalék volt.

A GDP közel 50 százalékát adó kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) is számos intézkedés segítette az utóbbi években, az adóreformok eredményeképpen a kkv-knál és a vállalati szektorban 700 milliárd forinttal több pénz maradt.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Év végén a nyakunkba szakad a brüsszeli pénzesőÉv végén a nyakunkba szakad a brüsszeli pénzeső

Az uniós auditorok nem tártak fel súlyos hibákat, jöhet a több mint egymilliárd euró.

.
hirdetés
elrejt
 
.