Elégedetlenek vagyunk, de nagyon maradnánk az EU-ban


A kormányhoz közel állónak mondott Nézőpont intézet felméréséből kiderül, hogy a közép-európaiak fele elégedetlen ugyan az EU-val, de majd háromnegyedük ennek ellenére maradna az Unió tagja.

A Nézőpont Intézet Magyarország mellett további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) végzett kutatást. A felmérésben részt vevő tíz EU-tagország lakosainak ötöde (18 százaléka) léptetné ki államát az EU-ból. Érdekesség, hogy a csehek 31, a horvátok 25, de a németek és szlovákok 23-23 százaléka is ezen az állásponton van. Leginkább az osztrákok (86 százalék) és a lengyelek (84 százalék) támogatják a tagságot. A magyarok héttizede (71 százalék) az EU-tagság mellett van, ezzel ellentétes véleménnyel csak 14 százalék bír. A nem EU-tag szerbek hattizede (61 százalék) a csatlakozás mellett van.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint egyébként rossz irányba mennek a dolgok Európában és mindössze négytizedük (40 százalék) elégedett e téren. A legkedvezőbben a románok (58 százalék) és a szerbek (52 százalék) vélekednek, a szlovákok és csehek kétharmada (69, illetve 71 százalék) viszont elégedetlen. A magyarok 57 százaléka számít elégedetlennek. Érdekesség, hogy egy icipicit a németek is elégedetlenebbek nálunk.
 
(Nézőpont Intézet) 

A közép-európaiak fele (49 százalék) az Európai Unió brüsszeli vezetésével is elégedetlen, e téren csak 38 százalék számít elégedettnek. Leginkább a románok (58 százalék), szlovének és a lengyelek (49-49 százalék) elégedettek. A kritikusabbak táborát a szlovákok (71 százalék), a csehek (69 százalék) és a magyarok alkotják (57 százalék), viszont érdekesség, hogy a németek 58, míg az osztrákok 50 százaléka ugyancsak elégedetlen Brüsszellel.
 
mfor.hu 

Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.