Még jobb boraink lehetnek


Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére - jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüredi Borhetek megnyitóján.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: azért, hogy még kiválóbb minőségű borok készüljenek Magyarországon, elengedhetetlen a borászatok fejlesztése. Hozzátette, a vidékfejlesztési programból - melyet várhatóan hétfőn fogadnak el Brüsszelben - a borászatok technológiai fejlesztéseinek kielégítésére és egyéb beruházásokra is lesz lehetőség.

Logisztikai állások

Az elmúlt években a magyar borászat jelentős fejlesztéseken ment keresztül, tudásban és minőségben is nagyot léptek előre. Bemcsak exportra, hanem a hazai piacra is van értelme jó minőségű borokat előállítani. A kormány kiemelten kezeli a Balaton régiót. Ennek érdekében a régiónak nem csak agár-vidékfejlesztési, de minden más területen is kiemelten biztosítják a forrásokat.

Egy olyan borünnepnek nevezte a Balatonfüredi Borheteket Bóka István, a település polgármestere, amelyen kizárólag a balatonfüred-csopaki borvidék borait lehet kóstolni. Hozzátette, a bor-és gasztronómiai rendezvény nem kizárólag a kereskedelemről szól, a látogatók személyesen is megismerhetik a gazdákat. A polgármester a borászat népszerűsítésével célként emelte ki azt is, hogy minél több, Balatonfüred közigazgatási területén levő, "korábban talán spekulációs földszerzés okán" műveletlen szőlőterület legyen betelepítve, és zöldüljön meg Balatonfüred.

A térség országgyűlési képviselője, Kontrát Károly azt mondta: a Balatonfüredi Borheteken békében, szeretetben és egyetértésben kitűnő borokat lehet fogyasztani. A megnyitón adták át az idei év balatonfüredi borának járó díjat is, melyet a Piffáth Pincészet kapott 2014-es olaszrizlingjére.

A Balatonfüredi Borhetek megnyitója előtt alakult meg a Rizling Generáció Egyesület, melyről Gyukli Krisztián szőlész-borász, okleveles borvizsgáló elmondta, huszonkét balatonfüred-csopaki borvidéki fiatal borász alkotja, és nevükben is utalnak a borvidék fő fajtájára, az olaszrizlingre.

Terveik közt szerepel egy közös bort elkészítve megcsinálni az ország első olyan borát, amely mögött 20-30 borászat 100-200 kilogrammos mennyiségű olaszrizlingje van. Azt is szeretnék elérni, hogy a turisztikai régióban, Balatonfüreden és környékén a gasztronómiában a ház borai a Balatonfüred-csopaki borvidékről származzanak.

MTI


Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
54 ezren lettek állástalanok márciusban54 ezren lettek állástalanok márciusban

Hirtelen nagyot ugrott a regisztrált álláskeresők száma márciusban, ám ezen egyáltalán nem kell meglepődni.

.
hirdetés
elrejt
 
.