Megmutatjuk mennyit spórolhat a hitelkiváltással!


Egy példán keresztül bemutatjuk, hogyan lehet kiszámolni a hitelkiváltás potenciális megtakarításának nagyságát.

A folyamatos csökkenést követően immár átlagosan 5,1 százalékos teljes hitelköltség (THM) mellett lehet lakáscélú hitelhez jutni, mégsem indult be idehaza a hitelkiváltás folyamata. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Hitelezési folyamatok kiadványa szerint miközben 2017 második negyedévében a 2008-as válság óta nem látott értékű, 350 milliárd forintnyi új hitelt folyósítottak a bankok a háztartások részére, ebből a hitelkiváltás "láthatatlan" mértékű volt. Pedig érdemes lehet legalább egy rövid időre "megállni" és egy kicsit számolni, aztán a számok ismeretében dönteni, hogy megéri-e az adminisztráció a megtakarítást. Ennek a számításnak a menetét próbáljuk most megmutatni Önöknek egy példán keresztül!

Tegyük fel, hogy 2010 szeptemberében 5 millió forint értékben vettek fel hitelt 20 évre és jelenleg 8 százalékos THM mellett törlesztenek. Mivel annuitásos a hitel, vagyis a törlesztőrészlet - ha nem változik a kamat - változatlan a futamidő alatt, így havonta 41 822 forintot kell az adósnak a bank felé fizetnie. Miután a futamidőből 7 év lejárt, vagyis az adós 84 törlesztőrészletet már maga mögött tudhat, így tartozása 951 693 forinttal zsugorodott. Ez persze csak egy megközelítő összeg, mivel azt feltételezi, hogy a kamat a hét év alatt nem változott. A pontos összeget érdemes megnézni a banki kivonatokon, vagy megkérdezni egy fiókban. Ha nem akarunk ezzel vesződni, akkor az excel programban a CUMPRINC (magyarul ÖSSZES.TŐKERÉSZ) függvényt kell használnunk.

Lakáshitel kalkulátor

Számítsa ki, hogy a jelenlegi kamatok és költségek mellett hozzávetőlegesen mekkora törlesztőrészlettel kell számolnia, ha lakást szeretne vásárolni! A kalkulátor figyelembe veszi az MNB adósságfék szabályait, valamint a banki gyakorlatot is.

Tehát ha tudjuk, hogy mennyi tőkét fizettünk vissza, akkor értelemszerűen azt is tudjuk, hogy mennyit kell még törlesztenünk. Visszatérve példánkra, azt kell megnéznünk, hogy a körülbelül 4,05 millió forintnyi hitelnek 13 évre mennyi a havi törlesztőrészlete 8, illetve a már fent említett, a most folyósított hitelekre jellemző 5,1 százalék mellett. Első esetben számolnunk sem kell, hiszen a jelenlegi bankunknak e paraméterek mentén fizetünk, vagyis havonta 41 822 forint a részletünk. A második esetben az alacsonyabb, 5,1 százalékos THM-t 13 évre 4 048 307 fennmaradó hitel mellett az mfor.hu hitelkalkulátorában megadva 35 550 forint havi törlesztőrészlet adódik. Vagyis havonta bő 6, évente 75, míg a 13 év alatt (változatlan THM mellett) 978 ezer forintot spórolhatunk meg.

Természetesen magasabb összegnél arányosan magasabb a megtakarítási lehetőség. Ha fenti példában nem 5, hanem 20 millió kiinduló hitellel számolunk, akkor a megtakarítás négyszer akkora lesz, vagyis havonta 25, évente 300 ezer forint, míg a 13 év alatt 3,9 millió forinttal leszünk "beljebb", amiért már érdemes lehet váltani.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.