Milliárdos kormányhiteleket nem tudunk behajtaniTöbb milliárd forint kintlevősége van a magyar államnak még a rendszerváltás előtt más országoknak adott kölcsöneiből, melyeknek döntő része már lejárt tartozás - derül ki a jövő évi költségvetési törvényből és a tavalyi év zárszámadásából.

Miközben a magyar állam a legrégebbi, még a Magyar Királyság idejéből származó hitelét idén törlesztette, milliárdos tételeket képtelen behajtani más államoktól. A még fennálló követelések közül ugyanis csak olyan viszonylatokban lehet számolni megtérüléssel, ahol ezt a hatályos szerződések, megállapodások, illetve az adós országok eddigi tényleges törlesztési gyakorlata azt megfelelő módon alátámasztja - olvasható a 2014-es költségvetés tervezetében. Ezek a kormányhitelek jellemzően egyébként még jóval a rendszerváltás előtt nyújtott kölcsönök az egykor rubel-,  illetve dollárelszámolású országok részére.

Vannak rossz adósok...

A külfölddel szemben fennálló devizakövetelések állománya 2012 év végén 9,977 milliárd forint volt, melyből 9,2 milliárd már lejárt követelés, vagyis a fizetési határidő lejárt, és valamilyen oknál fogva az adós országok azokat nem teljesítették. A teljes követelésállományból a legnagyobb rész Kubához kötődik, 4,2 milliárd forint, amelyből már csupán 35 millió forint az, amelyiknek a jövőben lenne esedékes a törlesztése. A többi rész ugyanis más lejárt követelés. A második legjelentősebb összeggel Szudán tartozik a magyar államnak, 3,33 milliárd forinttal, melyből a kubai esethez hasonlóan csak nagyon kevés rész az, amit még nem lehet a lejárt jelzővel illetni.

A harmadik legnagyobb követelése a magyar államnak Észak-Koreához kötődik, 814,9 millió forint, mely teljes egészében lejárt követelés már. Legutóbb 2008 novemberében a kommunista ország kérte adóssága nagy részének, 90 százalékának elengedését, de úgy tűnik az azóta publikált számok alapján, hogy ebbe a kormányunk nem egyezett bele. Akkor Észak-Korea egyébként a gazdasági nehézségeire hivatkozott, és egyben beleegyezett, hogy részleges elengedés esetén készpénzben visszafizeti a fennmaradó részt. Az adósság a kétoldalú kereskedelem magyar többletéből keletkezett, túlnyomórészt még a vasfüggöny lehullása előtt.

... és vannak a jó adósok

A fenti államok mellett ugyanakkor vannak olyan adósok is, akik lehetőségeikhez mérten rendszeresen törlesztenek - legalábbis a legutóbbi évek adatai alapján. Az egyik Albánia, melynek tartozásállománya a 2012. végi adatok alapján 628,9 millió forint volt, bár ebből 315,6 millió forint lejárt követelés. Sőt, az albán állam nemcsak törleszt, de 2014-ben az utolsó törlesztési részletet is teljesíti, amivel a lejártat is kiegyenlíti. Legalábbis a 2014-es költségvetésben foglaltak szerint. Albánia esetében egyébként a követelés lebontása a hatályos megállapodás szerint áruszállítás vagy készpénzben történhet, a balkáni ország pedig az utóbbit választotta az elmúlt években. Jövőre 320,7 millió forintot fog Magyarországnak fizetni az idei 314 millió után.

Szinten rendszeresen fizető adósnak tekinthető Nicaragua is, melynek 215,4 milliós tartozásából egy fillér sem járt még le. 2013-ban 28,6 milliót törlesztettek, jövőre pedig a kormány számít az esedékes 29,4 milliós bevételre.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.