Orbánéktól 1,7, az OTP-től 7,6 milliárdot kapott az MLSZ


A labdarúgó szövetség tavalyi beszámolója alapján az OTP-től 7,6 milliárd forintot kapott TAO-támogatásként a Csányi Sándor vezette szervezet, míg a költségvetési támogatás 1,7 milliárdra rúgott.

Ha tetszünk

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2013-ban 389,5 millió forintos adózott eredményt realizált a 2012-es 1,58 milliárd után. A nyereség visszaesésében kiemelt szerepe lehetett annak, hogy bár az összes bevétel 40 százalékkal 19,8 milliárdra növekedett, ezzel párhuzamosan a kiadási oldal is szignifikáns, 56 százalékos mértékben emelkedett.

Ráadásul idén a korábbinál nagyobb szerepe volt az eredményesség szempontjából a költségvetési támogatásnak, melynek mértéke mindössze 800 millió forinttal maradt el az előző évitől. A tavaly kapott 1,7 milliárd forint nélkül ugyanis jócskán mínuszos lehetett volna az MLSZ 2013-as éve. A költségvetési támogatásból egyébként 187 millió forint az OTP Bank Bozsik Programjára ment, míg a maradék az Utánpótlás-nevelés programját támogatta. Utóbbival kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a szerencsejáték törvény értelmében a távszerencsejátékból befolyó bevételek képezhetik az utánpótlás-nevelésre fordított költségvetési támogatások forrását. 

Persze támogatásként a szövetség részesül még a TAO-pénzekből is; ezen jogcím alatt tavaly 7,6 milliárd forintot kapott az MLSZ, mégpedig elnökének bankjától, az OTP-től. 2012-ben egyébként 6,8, előtte pedig mindössze 3,7 milliárd forint jutott az MLSZ-nek. 2011-ben még a Mol-csoport is 505 millióval támogatta ilyen formában a labdarúgó szövetséget.

A TAO-pénzek bővebb eloszlásáról:
Felcsút zsebelte be messze a legtöbb TAO-pénzt tavaly is

Az OTP-től kapott 7,6 milliárd TAO-pénzből 1,5 milliárdot a versenyeztetéssel összefüggő feladatokra, vagyis a versenyszervezés igazgatóság működési kiadásaira, továbbá a játékvezetői, ellenőri díjakra és költségekre fordítottak. 1,8-at az utánpótlás-nevelés célú támogatásra, majdnem 3 milliárdot pedig a pályaépítési program támogatására költöttek.

Vissszatérve a bevételekre, tavaly jócskán elmaradt az előző évitől a jegyértékesítésből származó pénzösszeg - mindössze 55 millió vándorolt az MLSZ kasszájába az előző évi 163,9 millió után. Ugyanakkor jelentősen emelkedett a TV-közvetítésekből származó bevétel, a korábbi 2,9 milliárd után tavaly 4,3 milliárdot kaptak Csányiék.

Ezzel szemben a kiadási oldalon 1,2 milliárddal többet költöttek tavaly a nem anyagjellegű és közvetített szolgáltatásokra. Ezen belül jelentős emelkedést mutatott a rendezvényekkel kapcsolatos kiadási sor, hiszen a korábbi 476 millió után 605 milliót költöttek erre. A csapatok tv-közvetítési jogaira a 2012-es 2,8 után 3,8 milliárdot fordítottak tavaly.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Motivációs ajándékokat vesz 143 millióért az MLSZMotivációs ajándékokat vesz 143 millióért az MLSZ

Kulcstartók és motivációs medálok járnak a Bozsik-programban résztvevők számára.

.
hirdetés
elrejt
 
.