Számolja ki, mennyi pénzt kaphat az államtól!


Ha lakásvásárláson töri a fejét, akár milliós támogatást is kaphat hozzá az államtól. Kalkulátorunk segítségével most könnyen megtudhatja, mekkora segítséget kaphat a vásárláshoz, építéshez, vagy akár a bővítéshez.

2015. július elsejétől lépett életbe a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), mely több pontban is eltér az eddig ismert szocpoltól. Életkkor kikötése nélkül egyebek mellett ezt már használt lakás vásárlására is fel lehet használni, sőt akkor is igényelhető, ha családalapítás előtt állnak. (Ez utóbbi esetében ugyanakkor van egy 40 éves korhatár, lásd lentebb.)

Számolja ki kalkulátorunk segítségével, mekkora támogatást kaphat a céljai megvalósításához!

A CSOK összege 500 ezer forinttól 3,25 millió forintig terjedhet, és egyaránt igényelhető új vagy használt lakás vásárlásához, építéshez, vagy a meglévő ingatlan bővítéséhez is. Igaz, utóbbinak feltétele, hogy legalább egy lakószobával bővíteni kell a lakás alapterületét is. Az igényelhető összeg a gyermekek számától és a lakás (bővítés esetén az általa eredményezett) energetikai besorolástól függ.

Ki után vehető igénybe a kedvezmény?

  • vér szerinti és örökbe fogadot gyermek,
  • az igénylő gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együttélő és általa eltartott gyermek után,
  • fiatal házaspárnál (mindkét fél 40 évnél fiatalabb), ha legfeljebb két születendő gyermeket vállalnak (egy gyermeknél 4, kettőnél pedig 8 év alatt),
  • az igénylés után született (és megelőző pont alapján nem bevállalt) gyerekre is igénybe vehető a támogatás 400 ezer forint értékben, ha azt a 2015. július 1. után kötött lakáshitel törlesztésére fordítják.
Fektesse pénzét ingatlanba!

Albertfalván felújított téglalakás 22,5 millióért

Kelenföldön külön bejáratú 2+fél szobás panel lakás 19,5 millióért

Igényesen felújított 1+1-es panel a Fehérvári úton 17,5 millióért

Mandarin kert lakóparkban 1 szobás garzonlakás 22,5 millió forintért

Diósligeten kiváló, panorámás családi ház 45,9 millióért

Nándorfejérvári úton KÉT GENERÁCIÓS családi ház 42 millióért

Tóváros lakóparkban TERASZOS 2+1 lakás 22,5 millióért

(X)

Hogyan kapják meg?

A CSOK igénylését hitelintézeteknél, kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél lehet elindítani akkor is, ha a családok egyébként nem kívánnak banki kölcsönt felvenni.

Új lakás építése és bővítés esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan kapják meg, a kedvezmény utolsó részleteit pedig a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadása után folyósítják.

Ha lakás vásárlásról van szó, akkor egy összegban kapja meg a támogatást.

Fontos tudni, hogy építés és bővítés esetén a támogatott személynek saját nevére szóló számlákkal kell igazolni a költségeket. Új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződésben szereplő teljes vételárról kiállított számla számít.

Már ingatlannal rendelkezők jogosultak-e?

Az igénylők (néhány kivételtől eltekintve, pl. öröklés) nem lehetnek tulajdonosai más lakóingatlannak (bővítésnél a bővítendő ingatlan természetesen nem számít), ugyanakkor a CSOK támogatással vásárolt lakásban a házaspár/élettárs mindkét tagjának tulajdonossá kell válni legalább 50 százalék erejéig. Továbbá a lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont. Nekik egyébként életvitelszerűen az ingatlanban kell tartózkodniuk, vagyis bérbe sem adható az ilyen ingatlan.

Mire érdemes figyelni? 

Új és használt lakás vásárlása esetén a végleges adásvételi szerződés megkötése után 120 nappal (legkorábban 2015. március 4-e után kötött szerződéseknél) lehet igényelni.

Építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt igényelhető, ha pedig bővítésről van szó, akkor a kérelem benyújtását követően megkezdett munkálatokra lehet igényelni a kedvezményt.

Fontos kitétel még, hogy közeli hozzátartozótól nem lehetséges sem rész-, sem teljes tulajdonvásárlás, valamint minimum az egyik igénylőnek legalább 180 napos TB-jogviszonyt kell igazolnia. 

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.