10 milliárd dollárt bukott a brazil állami mamut


Rekordveszteséget termelt a brazil Petrobras állami olajvállalat a tavalyi negyedik negyedévben a jelentős összegű leírások, az olajárak csökkenése és rosszul alakuló kőolajfinomítós projektek miatt.

A Petrobras 36,9 milliárd real (10,2 milliárd dollár) veszteséget ért el október-decemberben, ami közel 39 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi azonos időszak 26,6 milliárd reálos ráfizetését. A bevételek 0,1 százalékkal 85,1 milliárd realra emelkedtek, a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) pedig 17,06 milliárd realra rúgott, 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az eredmény hidegzuhanyként érte a befektetőket és az elemzőket. A Reuters által megkérdezett elemzők legrosszabb esetre is 9,7 milliárd realos veszteséget vártak. A Petrobras New York-i tőzsdén forgó részvényeinek árfolyama 5,8 százalékkal esett az elektronikus jegyzésben a gyorsjelentés közzététele után.

A tavalyi egész évet tekintve a brazil olajvállalat rekordnagyságú, 34,8 milliárd realos veszteséggel zárt, miután az első három negyedév profitját elvitte a negyedik negyedév. Az 1953-ban alakított vállalat története során másodjára könyvelt el veszteséget éves szinten, a tavalyi előtt 2014-ben 21,5 milliárd real mínusz szerepelt az egyenlegben. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) tavaly 73,85 milliárd realra rúgott, 25 százalékkal több az előző évinél, míg a bevételek 5 százalékkal 321,6 milliárd realra csökkentek.

Magas terrorkészültséget rendeltek el Magyarországon 

A dollár erősödése miatt a Petrobras bruttó adóssága 799,25 milliárd realra emelkedett 2015 végére, ami 10 százalékkal haladja meg az előző évit még úgy is, hogy a vállalat csökkentette befektetéseit és - korlátozott sikerrel - értékesítette eszközállományának egy részét. A nettó adósságállomány 100,37 milliárd dollár volt december 31-én, 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A minden idők legsúlyosabb brazíliai korrupciós botrányába süllyedt Petrobras igyekszik adósságállományát szinten tartani, egyebek között költségcsökkentéssel, eszközök értékesítésével és a beruházási kiadások csökkentésével. Az olajkonszern illetékesei ellen még 2009-ben indult nyomozás, az ügyészség adatai szerint mintegy 3,8 milliárd dolláros sikkasztás történt.

Az ügyben már több tucat vezető politikus mentelmi jogát függesztették fel, köztük a szenátus és a képviselőház elnökéét, és a cég több korábbi magas rangú vezetőjét őrizetbe vették hűtlen kezelés gyanújával. Vizsgálat folyik Luiz Ináció Lula da Silva korábbi brazil elnök ellen, a jelenlegi államfő, Dilma Rousseff pedig azért került szorult helyzetbe, mert a visszaélések nagy részének idején, 2003 és 2010 között ő volt a Petrobras igazgatótanácsának elnöke. Ezenkívül azt is a szemére vetik, hogy 2014-es újraválasztása érdekében kozmetikázta az állam pénzügyi mérlegét.

A brazil képviselőház megválasztott egy 65 tagú különbizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy megállapítsa: vannak-e olyan jogi érvek, amelyek alapján megindítható a Rousseff leváltásához vezető hosszadalmas procedúra.

MTI
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Őrült tempót diktált az online kereskedelemŐrült tempót diktált az online kereskedelem

Elérte a bűvös éves 1 milliárd eurós értékhatárt tavaly az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom.

.
hirdetés
elrejt
 
.