4p

Az mfor.hu összesen tizenhárom részes évzáró sorozatban idézi fel a 2011-es év általunk legfontosabbnak tartott eseményeit. Soha nem kellett ilyen sokat fizetni egy euróért, soha nem volt ilyen drága a svájci frank és sosem tartotta ilyen kockázatosnak hazánkat a piac - ez is mind 2011 történése. Mfor.hu-háttér.

Jól indult az év

Január elején még azt jósolták az elemzők, hogy ha a kormány márciusra ígért reformcsomagja elnyeri a befektetők tetszését, akkor akár radikálisan javulhat hazánk megítélése, erősödhet a forint és csökkenhet a magyar törlesztésbiztosítási felár (CDS-felár). Akkor 270-280 között volt az euró jegyzése, kevesen gondolták volna, hogy az év végén már a kettessel kezdődő árfolyamnak is örülnénk.

A reformcsomag megszületett, az első hónapokban el is nyerte a piac tetszését, ennek köszönhetően áprilistól egyre gyakrabban láthattunk 270 alatti eurójegyzéseket, és mindennaposak voltak azok a hírek, melyek szerint folyamatosan javul a CDS-felárunk. Április elejére jócskán 300 pont alá, 250 pont környékére csökkent a magyar CDS.

A Széll Kálmán Terv márciusi bemutatása után az első hónapok tehát bizakodással teltek, hiszen a kormány egyelőre csak határidőket szabott saját magának. A piac megelőlegezte a bizalmat, hogy a bejelentett intézkedések időre teljesülnek is.

Nyár elején jelentek meg az első viharfelhők

A jó hangulat egészen nyár elejéig kitartott, bár a forint esetében még akkor sem mutatkoztak különösebben problémák. A magyar deviza egészen augusztusig viszonylag stabilan tartotta magát a 280-as szint alatt az euró ellenében. Az első árulkodó jelek azonban már megjelentek: a Commerzbank elemzői június közepén vetették fel először, hogy talán mégsem olyan erős a forint, mint amilyennek látszik.

Szintén árulkodó jel volt, hogy június utolsó napjaira a magyar CDS-felár is ledolgozta az elmúlt három hónap csökkenését és ugyanott állt, ahol a reformcsomag márciusi bejelentése előtt. A 300 pont körüli csődkockázati felár persze még mindig jó 100 bázisponttal alacsonyabb volt, mint az év elején, de várható volt, hogy a kockázatunk emelkedése előbb-utóbb a forint árfolyamán is látszani fog.

Július közepén aztán a nemzetközi fejlemények negatívra fordulásával robbant a bomba: az Egyesült Államok leminősítése és az euróválság megoldásának folyamatos halogatása a forintnak is megadta a kegyelemdöfést. Persze ez ekkor még mindig csak azt jelentette, hogy vészesen közeledtünk a 280-as euróárfolyamhoz.

Augusztus elejére aztán a magyar deviza szinte napról napra döntött új csúcsokat a svájci frankkal szemben, a több százezer magyar devizahitelesnek akkor kellett megbarátkoznia a 250 feletti frankárfolyammal, ami kisebb kilengésekkel azóta is kitart. Szintén augusztus elején kellett megérnünk ismét azt, hogy a CDS-felárak alapján Magyarország ismét bekerült a világ tíz legkockázatosabb állama közé, akkor 365 pont körül álltunk, ami még mindig alacsonyabb volt az év eleji felárunknál. Utána azonban nem kellett sok a 400 pont feletti értékekhez.

Fekete őszünk volt

A forint chartját elnézve szeptember elején még mindig nem volt igazán okunk aggodalomra, hiszen jócskán 300 alatt volt az euró árfolyama, ráadásul a svájci jegybank kifejezetten jót tett azzal, hogy 1,20-nál rögzítette a frank/euró árfolyamot, mivel így az egyik fontos kockázat csökkent a frankárfolyam kiszámíthatóságával.

A CDS-piac azonban ismét megelőzte a devizapiacokat: szeptember elején már ott tartottunk, hogy a befektetők nagyobb esélyt adtak a magyar, mint az olasz vagy a spanyol államcsődre. Pedig Olaszország és Spanyolország azokban a napokban a címlapokon volt a világsajtóban, mint a "görög fertőzés" lehetséges terepei.

A nemzetközi hangulat romlása és a magyar kormány lépései (például a végtörlesztés elindítása) aztán végtelen lejtőre tették a forintot, október közepére ismét hármassal kezdődött az euró árfolyama. Onna kezdve csak az volt a kérdés, hogy túlszárnyaljuk-e a 2009 márciusi 317-es szintet. Novemberre aztán erre is választ kaptunk, hiszen ha csak egy hajszállal is, de új rekordot döntött az euró jegyzése.

Nagyjából a forint rekordgyenge szintjével egyidőben a magyar CDS is átlépte a kritikus 600 pontos szintet, ott is feltehettük a kérdést, hogy vajon sikerül-e megállni a 630 pontos történelmi rekord alatt. És ahogy a forintnak, úgy a csődkockázati mutatónak sem sikerült visszafordulnia, 650 bázispont felett is járt.

A 2012-es évet tehát 300 feletti euróárfolyammal és 600 bázispont feletti CDS-sel kezdheti Magyarország, a következő hónapokban a nemzetközi hangulat mellett az IMF-tárgyalások sikere vagy kudarca szabhat irányt.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!