A nemzetközi pesszimista hangulat hatott a hazai kereskedésre


Az OTP és a Richter szenvedett a hét első kereskedési napján.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 123,21 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 23 234,03 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 10,4 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen alakultak az előző napi záráshoz képest.

Az Equilor az MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemelte, hogy a kereskedés pesszimista hangulatban indult az észak-amerikai tőzsdéken, ennek átgyűrűző hatása a hazai részvényeknél is megjelent.

Az Equilor kiemelte, hogy az OTP Bank ukrán leánybankjában 2,52 milliárd hrivnyás tőkeemelést hajtott végre, a hír hatására a részvényeket 5720 forinton is adták, végül a bankpapír 1,1 százalékos mínuszban 5753 forinton zárt.

Sándor Dávid, a KBC Equitas elemzője az M1 aktuális csatornán a tőzsdezárást követően elmondta, hogy a Mol árfolyama többnyire azért tudott erősödni, mert az olajfinomítás üzletágnak kedvez az alacsony olajár.

Pénzt keresne a devizapiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!

A KBC szakértője szerint a délelőtt nyilvánosságra hozott német hangulatindex kedvezőtlen januári alakulása, illetve az olajár mérséklődése bizonytalanságot okozott a piacon, emiatt csökkentek a tőzsdeindexek. Megjegyezte, Európában a banki papírok estek, ennek hatása lehet, hogy az OTP árfolyama csökkent.

Az elemző kitért arra, hogy az olajárcsökkenés és a rubelárfolyam gyengülése a dollárhoz képest nem kedvezett az orosz kitettséggel rendelkező Richter és OTP papíroknak.

A Mol 150 forinttal, 1,10 százalékkal 13 725 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 65 forinttal, 1,12 százalékkal 5753 forintra csökkent, forgalmuk 6,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 397 forintra nőtt, forgalma 79,5 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 89 forinttal, 1,62 százalékkal 5410 forintra esett, a részvények forgalma 2,7 milliárd forintot ért el.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon hétfőn: az euróhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest gyengült, míg a dollárhoz viszonyítva erősödött a magyar fizetőeszköz.

Este hat óra után pár perccel az euró 312,31 forinton, a dollár 288,24 forinton, a svájci frank 284,26 forinton, a japán jen pedig 2,4310 forinton forgott.

A forintos kötvények másodpiacán nem voltak jelentős elmozdulások, a referenciahozamok  -1 és +2 bázisponttal változtak.

MTI


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.