Alaposan visszaesett a forgalom a BÉT-en


A húsvéti ünnepek miatt a világ nagy tőzsdéi pénteken zárva tartottak, így a budapesti börze sem nyitott ki. A BÉT adásvétele a négynapos kereskedésben az előző, március 15-i ünnep miatt háromnapos kereskedési hét forgalmának is csak 55 százalékát érte el. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 25 446,07 ponton zárt csütörtökön, ez 492,58 pontos, 1,9 százalékos esés az előző hétvégi értékhez képest.

A négynapos hét összforgalma 37,965 milliárd forintot tett ki, szemben az előző, háromnapos heti kereskedésben elért 68,713 milliárd forinttal.

Hétfőn a részvénypiac forgalma 11,0 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek a pénteki záráshoz képest, a BUX index követte a főbb európai piacok mozgását.

Kedden a részvénypiac forgalma 10,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Kedden átlagos teljesítményt nyújtott a magyar piac, érdemi elmozdulás főbb makroadat híján nem volt. A BÉT enyhe pluszban tudta befejezni a kereskedést, a többi európai tőzsdének megfelelően. A forint árfolyama azonban az euróval szemben egészen 315,50-re gyengült a jegybank piac által nem várt kamatcsökkentésének hatására, de ez átmeneti gyengülésnek bizonyult.
 
Betegszabadság és Táppénz kalkulátor

Mennyi táppénz jár, ha beteg lesz?
Tudjon meg többet a betegszabadságról és a táppénz szabályairól!
Számoljon velünk, milyen összegre számíthat betegszabadságból és táppénzből?

 
Az előző napokkal összehasonlítva a szerdai forgalom átlag alatti volt, 9,12 milliárd forintot tett ki, amit a szakértők a rövid héttel magyaráztak, miután a piaci szereplők tudták, hogy pénteken nem lesz kereskedés a BÉT-en. Szerdán a német DAX indexhez képest a BUX alulteljesített, régiós viszonylatban azonban a magyar piac teljesítményét erősnek lehetett mondani. A Mol szerdai mozgását vélhetően az is befolyásolta, hogy az Egyesült Államokból kora délután érkezett olajkészlet adat hatására esett az olaj ára. 

Az elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének szerdai bejelentése nyomán - miszerint további kamatvágásokat sem lehet kizárni -, a forint az euróval és a dollárral szemben is tovább gyengült a keddi értékéhez képest.

Csütörtökön a részvénypiac forgalma mindössze 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Csütörtökön negatív hangulatban kezdték a tőzsdék a napot, a befektetők valószínűleg a profitrealizálás mellett döntöttek a hosszú hétvége előtt. A reggeli órákban aktívabbak voltak az üzletkötők, délután már nagyon csendes volt a kereskedés a börzéken, így a BÉT-en is.

A vezető részvények mindegyikének csökkent a héten az árfolyama. A Mol árfolyama 560 forinttal, 3,41 százalékkal 15 850 forintra csökkent, a héten a forgalma 8,88 milliárd forintot ért el. Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 1,33 százalékkal 6668 forintra esett, forgalmuk 18,28 milliárd forintot tett ki a héten. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,23 százalékkal 439 forintra gyengült, forgalma 3,98 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama a héten 107 forinttal, 1,98 százalékkal, 5300 forintra csökkent, a részvények forgalma 6,22 milliárd forintot ért el.
 
MTI Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Őrült tempót diktált az online kereskedelemŐrült tempót diktált az online kereskedelem

Elérte a bűvös éves 1 milliárd eurós értékhatárt tavaly az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom.

.
hirdetés
elrejt
 
.