Buffett szólt: bemondta a tutit a leggazdagabb tőzsdeguru


Warren Buffett a világ legismertebb tőzsdei befektetője olyan jóslatot tett közzé, amely alapján mindenkinek rohanni kellene részvényt venni.

Az évek óta a világ 5 legvagyonosabb embere között számon tartott tőzsdeguru a Forbes magazin 100. születésnapja kapcsán nyilatkozott. A Berkshire Hathaway befektetési társaság vezetője szerint a következő 100 évben tovább fognak zakatolni az amerikai tőzsdék és folyamatosan növekvő árfolyamok jellemzik majd a legfontosabb indexeket. Példaként megemlítette a New York-i Tőzsde ikonikus mutatóját, a 30 legnagyobb vállalatot átfogó Dow Jones Industrial Average, amely szerinte 1 millió pontig fog emelkedni.

Az idei nyár óta szinte naponta történelmi rekordot felállító tőzsdeindex jelenleg 22 400 pont körül van, így elsőre hihetetlennek tűnik a jóslat. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy 100 év rengeteg idő, és nem csak a jelenleg 87 éves Buffett, de valószínűleg a nyilatkozatot olvasók közül senki nem fogja megérni a megjelölt időpontot akkor mondhatjuk, hogy kockázat nélkül mondta be a tutit.

Persze ha a historikus adatokat nézzük, akkor akár be is következhet a tőzsdeguru jóslata, hiszen egy évszázada a már emlegetett Dow index csupán 87 ponton állt. Az eltelt időszak alatt tehát 260-szoros növekedést ért el. Ahhoz, hogy a mostani szintről 1 millió pontig szárnyaljon a mutató ehhez képest csupán 45-szörös növekedés kell. Ha pedig mindezt százalékos éves növekedéssé alakítjuk, akkor még kevésbé irreális a prognózis, hiszen átlagosan 3,87 éves hozamról beszélünk. Figyelembe véve, hogy 2009 eleje és 2016 vége óta a Dow esetében az éves átlagos növekedés meghaladja a 10 százalékot, akkor még óvatosnak is mondhatjuk a tőzsdeguru jóslatát.

Itt vannak a világ legdrágábban bérelhető felhőkarcolói

Hozzá kell tenni azt is, hogy a mostani a modern tőzsdék történetének második leghosszabb emelkedő időszaka, és számos gazdasági, politikai és környezeti kockázat leselkedik a gazdaságra. Sőt egyre több olyan szakértő és elemző van, aki újabb buborék kialakulását látja, és komolyabb visszaesést prognosztizál. Buffett szerint azonban a kisebb korrekcióktól nem kell félni, ezek meglovagolását pedig kifejezetten esztelenségnek tartja. Úgy fogalmazott, hogy csak a vesztesek shortolnak (adnak el fedezet nélkül, hogy később olcsóbban visszavegyék az adott tőzsdei terméket) az amerikai piacon.

A Forbes centenáriuma kapcsán szóba került a lap illusztris listája, amely a legvagyonosabb embereket rangsorolja. Ezen az elmúlt évtizedekben 1500-an fordultak meg. Mint Buffett hangsúlyozta, voltak közöttük olyan vállalkozók, akik sikeres céget építettek, mások ingatlanfejlesztésből vagy tőzsdei befektetésből tettek szert hatalmas vagyonra, ám tudomása szerint a milliárdosok között egyetlen ember sem volt, aki részvények shortolásával vált volna multimilliárdossá.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.