Egyre több befektető használja az online egyenleglekérdezőt


Egyre több befektető veszi rendszeresen igénybe az MNB elektronikus egyenleglekérdező alkalmazást azért, hogy meggyőződjön a szolgáltatótól kapott kimutatások, s a jegybanknál lejelentett adatok egyezőségéről.

A befektetési szolgáltatók ügyfelei 2016 március közepén immár második alkalommal ellenőrizhetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értékpapírszámla-lekérdező alkalmazásával (ÉSZLA), hogy a legutóbb kapott havi ügyfélszámla-kimutatásuk megegyezik-e a szolgáltató által az MNB részére lejelentett adatokkal. A mostani lekérdezési időszakban a felületre belépők száma tovább növekedett, a látogatottság egyes napokon akár az 1500-2000-et is eléri, áll az MNB közleményében.

A jegybank az ÉSZLA indulását követően széleskörű és felhasználóbarát technikai tájékoztatással is segítette a befektetőket. Ennek köszönhetően nem csupán a felhasználók száma növekedett, de a korábbi hibás bejelentkezések száma is érzékelhetően csökkent.

Betegszabadság és Táppénz kalkulátor

Mennyi táppénz jár, ha beteg lesz?
Tudjon meg többet a betegszabadságról és a táppénz szabályairól!
Számoljon velünk, milyen összegre számíthat betegszabadságból és táppénzből?

Az alkalmazás használata kapcsán az ügyfélnek mindenkor lehetősége van az esetleges eltéréseket jelezni szolgáltatója és a jegybank felé is. Ha azt tapasztalja, hogy nem egyezik a befektetési szolgáltató által küldött kivonat és az online lekérdezés adata, a probléma rendezéséhez a szolgáltatónál kell panaszt tennie. Emellett a felügyeleti munka segítése érdekében az ÉSZLA felületén keresztül – döntése szerint névvel vagy anonim módon – küldhet jelzést a jegybanknak is.

Őrizze meg egészségét!
Őrizze meg egészségét!

Az egészségünk nagy érték! Megőrzésében segítenek egészségtudatos termékeink. Nálunk egészségpénztári kártyával is fizethet!
Ismerje meg kínálatunkat!

Eddig 4 befektetési szolgáltató esetében összesen 12 alkalommal érkezett jelzés az MNB-hez valamilyen eltérésről. Az ügyfelek legtöbbször azt kifogásolták, hogy kimutatásukban helytelenül voltak a pénzeszközök és az értékpapírok, valamint a pénzösszeg-egyenlegek feltüntetve. A problémás eseteket a szolgáltató, szükség esetén pedig az MNB is kivizsgálja.

Idén január óta a befektetési szolgáltatók minden hónapban kötelesek az MNB részére átadni az ügyfelek értékpapír- és ügyfélszámla egyenlegének adatait, s a számlákon vezetett értékpapírok listáját. Az online lekérdező felület segítségével lényegében minden kis és nagy befektető havonta összehasonlíthatja, hogy a szolgáltató jegybankkal közölt adatai megegyeznek-e az ügyfeleknek küldött számlakimutatásokkal. Az alkalmazás valamennyi értékpapírszámla, értékpapír letéti számla és ügyfélszámla tulajdonos számára elérhető, beleértve a fogyasztókat, gazdasági társaságokat és egyéb szervezeteket is.

A lekérdezéshez szükséges belépési azonosítót és a havonta változó jelszót az ügyfeleknek nem kell külön kérni, ugyanis azt a befektetési szolgáltatónak automatikusan kell megküldenie postai úton vagy elektronikus hozzáférésen keresztül, tájékoztatott az MNB.

MTI
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Cikkajánló

Itt az első 2017-es bérkalkulátor!


Számolja ki 2017-es nettóját

.
hirdetés
Negatív meglepetés a magyar GDP-adatbanNegatív meglepetés a magyar GDP-adatban

Azt eddig is tudtuk, hogy az építőipar lefele húzza idén a magyar gazdaságot, de hogy a külkereskedelem is, az meglepetés.

.
hirdetés
elrejt
 
.