Feladta Kína, már inkább a tőzsdei zuhanás felelőseit keresik


A kínai kormány felhagyott a tőzsdeélénkítő célú nagyszabású részvényvásárlásokkal, és "a piac destabilizálásáért felelősök" felkutatására és megbüntetésére helyezi a hangsúlyt - írta bennfentes forrásait idézve hétfőn a Financial Times című londoni gazdasági napilap.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az utóbbi időszakban a kínai piaci felfordulásból eredő globális félelmek több okból is eltúlzottak. A Financial Times adatai szerint a kínai állami befektetési alapok és egyéb intézmények az elmúlt két hónapban hozzávetőleg 200 milliárd dollárt költöttek a kínai tőzsdék erősítésére, a részvényárfolyamok azonban június közepe óta így is átlagosan 37 százalékot zuhantak.

A lap birtokába került egy beszámoló, amely a kínai piacszabályozó testületek vezetőinek múlt heti értekezletéről készült. A leirat tanúsága szerint a kínai vezetés most már úgy érzi, hogy "félrekezelte" a részvénypiaci fejleményeket, mivel túl sok információt tett közzé mentőakcióiról.

A kínai kormány - egy hét szünet után - múlt csütörtökön ismét nagyarányú részvényvásárlásba fogott a sanghaji tőzsde kereskedésének utolsó órájában, és ennek nyomán a sanghaji irányadó index aznap több mint 5 százalékkal, pénteken további csaknem 5 százalékkal emelkedett.

Ha EU-forrásokra pályázna, segítünk!

Kereskedők és kormányilletékesek is azt mondták azonban a Financial Timesnak, hogy e beavatkozással Peking csak "kedvező piaci környezetet" akart teremteni a japánok felett a II. világháború végén aratott győzelem 70. évfordulójára. A londoni gazdasági lap által idézett vezető kínai tőzsdefelügyeleti illetékesek szerint ez a tőzsdei intervenció "anomália" volt, és a kínai kormány a továbbiakban tartózkodni fog az ilyen nagyszabású részvényvásárlásoktól.

A kínai hatóságok ehelyett azoknak az egyéni és intézményi befektetőknek a felkutatására és megbüntetésére kívánják helyezni a hangsúlyt, amelyekről gyanítják, hogy "nyerészkedésre" használták ki az állami mentőakciót. A Financial Times úgy tudja, hogy a kínai tőzsdefelügyelet máris 22 olyan esetet ismertetett a rendőrséggel, amelyekben bennfentes kereskedés, piaci manipuláció és piaci rémhírterjesztés gyanúja merül fel.

A lap szerint aggasztó jel a kínai piacon jelenlévő külföldi befektetők számára, hogy egyes kínai illetékesek fellépést szorgalmaznak olyan "külföldi erők" ellen, amelyek szerintük szándékosan idéztek elő felfordulást a piacon. A Financial Times név nélkül idézi egy hongkongi fedezetialap-kezelő társaság vezetőjét, aki "boszorkányüldözésnek" nevezte a nemzetközi befektetőkkel szembeni kínai retorikát.

Irodaszert keres?
Irodaszert keres?

Irodaszerek, iskolaszerek! Ismerje meg kínálatunkat, vásároljon nálunk!
Iskolaszerek, Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyaok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

Londoni pénzügyi elemzők szerint több okból is óvatosságot igényel a kínai piaci felfordulás várható globális hatásának megítélése.

A Capital Economics közgazdászainak összegzése szerint az elmúlt héten tapasztalt piaci pánikra is ráillik a "made in China" megjelölés, vagyis helyi jelenségről van szó, mivel a többi globális kihatású gazdaság legutóbbi makroadatai általánosságban jók, és kevéssé megalapozottak azok a félelmek, hogy a kínai felfordulást jelentős világgazdasági visszaesés követheti.

A ház szerint még a kínai gazdaságra gyakorolt hatással kapcsolatos félelmek is eltúlzottak, hiszen az irányadó sanghaji tőzsdeindex a múlt heti zuhanások után is csak arra a szintre került vissza, amelyen az idei év korábbi szakaszában már járt.

A legfrissebb adatok arra vallanak, hogy a kínai gazdaság növekedése továbbra is lanyha, ám annyira nem gyenge, hogy kemény landolástól kellene tartani - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A cég szakértői szerint ráadásul a kínai gazdaság hozzájárulása a globális kereslethez változatlanul meglehetősen stabil a növekedés jelentős lassulása ellenére is. Abból pedig az egész világgazdaságnak csak haszna származhat, ha a kínai gazdaság lassabb, de fenntarthatóbb szerkezetű növekedésre áll át, különösen akkor, ha a jelenleginél kevésbé függ majd a nyersanyagigényes beruházásoktól és az exporttól.

A Capital Economics elemzőinek számításai szerint a kínai gazdaság lassulásából eredő nyersanyagár-csökkenés nettó pozitív tényező a globális növekedés szempontjából. A ház szerint a globális feltörekvő térség esetleges újabb válságával kapcsolatos félelmek is eltúlzottak. A felzárkózó piaci valuták nagy árfolyamveszteségeket szenvedtek ugyan, mivel azonban csekély a kockázata az infláció meglódulásának, és a feltörekvő gazdaságok dollárban denominált adósságállománya is jóval kisebb aggály forrása, mint korábban, a helyi valuták gyengülése így még javíthatja is a felzárkózó régió növekedési kilátásait. Mindemellett számos fejlődő gazdaság szintén jelentős nettó haszonélvezője az alacsonyabb nyersanyagáraknak - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Kilátót épít Dunaújváros a Duna-partraKilátót épít Dunaújváros a Duna-partra

Legelőször 2014-ben merült fel a kilátó építésének gondolata, most az ötletből valóság is lehet.

.
hirdetés
elrejt
 
.