Ha csalódást okoz az EKB, behozhatatlan hátrányba kerül


A Raiffeisen elemzői szerint, ha az EKB márciusban a decemberihez hasonló csalódást okoz, akkor behozhatatlan hátrányba kerül a defláció elleni küzdelemben.

Túlságosan is rövid volt a legutóbbi defláción kívüli szakasz, az inflációs várakozások pedig koránt sem mondhatóak stabilnak ahhoz, hogy az EKB jövő csütörtöki ülése alkalmával ne nyúljon ismét hozzá a monetáris kondíciókhoz, vélelmezik a Raiffeisen elemzői heti hírlevelükben. A februári -0,2 százalékos adat mindenkit meglepett annak ellenére, hogy a piac számolt lassulással, de azzal nem kalkulált, hogy a januári 0,3 százalékos éves drágulási ütem ilyen gyorsan ismét nulla alá esne. A héten elhangzott jegybanki nyilatkozatok pedig azt erősítik meg, hogy magát az EKB-t is meglepte a defláció túl gyors visszatérése.

Ez most a világ leggyorsabb kocsija

Egyre többen gondolhatják úgy, hogy ha most nem tesz valamit a központi bank, akkor túl késő lesz, és az Eurózóna nem menekül meg egy akár évekig is elhúzódó deflációs válságtól. A piaci várakozások között szerepel továbbra is a QE program havi keretének emelése, az egynapos betéti kamat csökkentése, és a program időtartamának további kitolása. Az elmúlt pár hétben megjelent tanulmányok azonban arra mutatnak rá, hogy utóbbinak már semmi értelme nem lenne. Az egynapos betétet pedig japán példára inkább csak a QE havi keretének lehetséges növelése utáni új elhelyezésekre kellene még tovább csökkenteni, akkor ugyanis a bankszektor sem sérül annyit, amennyivel az infláció melletti második legfontosabb célkitűzés, a hitelezés felpörgetése veszélybe kerülne, vélik a Raiffeisennél.

Szerintük jó eséllyel az időtartam marad, más eszköz nem kerül bele a program által vásárolt palettába, az egynapos betét az eddigi elhelyezéseken valamennyit csökken, a QE havi kerete 10-20 milliárd euróval emelkedik, az ez utáni, március közepétől elhelyezett újabb napon túli betétek kamata pedig újabb 10bp-tal (már -0,4%-ról -0,5%-ra) csökkenne. Ami biztos, hogy még egy a decemberihez hasonló csalódás behozhatatlan hátrányt jelentene a defláció elleni küzdelemben.

És mit lép a Fed?

Az Egyesült Államokban a hét a gazdasági adatokról szólt (BMI-k, NFP, gyáripari megrendelések), ahol a legtöbb adat várakozásokat meghaladó mértékben javult. Ennek hatására immár 55,1%-os valószínűsége van egy szeptemberi kamatemelésnek. Az elkövetkezendő márciusi ülésen biztos, hogy nem lesz kamatemelés, hiszen a piac sem várja és maguk a tanácstagok is bizonytalanságukról adtak tanúbizonyságot az elmúlt hetek felszólalásaiban, amin a pénteki NFP adat sem fog változtatni. Hiába lett sokkal jobb a fő szám (nem mezőgazdasági új munkahelyek száma) az átlagos óra és hetibérek csökkentek havi szinten. Így a Fed által hiányolt infláció legnagyobb része, a bérinfláció, továbbra sem kíván megjelenni. Az előző hónapra kimutatott decemberi szintekhez képest duplázó fogyasztói árindexek a lakhatási költségek (bérleti díjak) és egészségügyi kiadások miatt erősödtek. Azonban ezen kiadások lendületével a bérek nem tudnak lépést tartani, így lassan, de folyamatosan erodálódik a fogyasztók elkölthető jövedelme. Ezt láthatjuk a fokozatosan gyengülő fogyasztási kiadások GDP hozzájárulásában is.

Az NFP adat is megerősítette, hogy feldolgozóipari recesszió van az USA-ban, amit paradox módon a jobb gazdasági adatok hatására előrébb kerülő kamatemelés következtében erősödő dollár csak még inkább fokoz. Az olajár drágulása kedvező a vállalatoknak és így a befektetőknek is, de a lassan dráguló benzinárak (szezonális hatások miatt is) a fogyasztóknak ártanak, szögezi le a Raiffeisen hírlevele.

mfor.hu
hirdetés
Több mint 100 ezer fiatal sorsa dől el ma esteTöbb mint 100 ezer fiatal sorsa dől el ma este

Idén többen felvételiznek, mint tavaly, de az csak a ponthatárok ma esti kihirdetése után derül ki, hányan kerülnek be álomszakjukra.

.
hirdetés
elrejt
 
.