Mire elég 10 millió forint a nyugdíjba vonuláskor?


A szakértők szerint jó, hogy sokan nyitnak megtakarítási számlát, de a befizetéseket növelni kellene.

Hat százalékkal, vagy akár afelett is bővülhetett tavaly a magyar biztosítási piac. Erről Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke beszélt az mfor kérdésére egy mai háttérbeszélgetésen.

Tájékoztatása szerint még csak a harmadik negyedéves eredmények állnak rendelkezésre, de az akkori 6,5 százalékos bővülés alapján meg lehet kockáztatni, hogy az év egészében 6 százalék körüli növekedést tudott produkálni a piac.

Kifejtette, hogy a biztosítási piac működése normál körülmények között általában kétszeresen haladja meg a gazdasági növekedést. Ettől a 6 százalékos várható eredmény elmarad – hiszen a magyar GDP a várakozások szerint 4,0-4,1 százalék között alakulhatott 2017-ben – de ettől függetlenül elégedetten nyilatkozott a szektor teljesítményéről.

Nyugdíj megtakarítási kalkulátor

Nyugdíj megtakarítási kalkulátor!
Számolja ki mennyit kell havonta félreraknia, hogy nyugodt időskora legyen!

Mint mondta, a biztosítási piacot elsősorban a nyugdíjbiztosítások húzták tavaly. A tájékoztatón elhangzott, hogy sikerült előrelépést elérni a tudatos felkészülésben az időskorra: egyre többen döntenek úgy, hogy idejében elkezdik a felhalmozást a nyugdíjas évekre.

A rendszeresen félretett összegeknél azonban még lát fejlődési lehetőséget Kozek András, a MABISZ életbiztosítási tagozatának vezetője. Mint mondta, az ügyfelek jellemzően havi 15-20 ezer forintot helyeznek el a nyugdíjtakarékossági számláikon, s általában a harmincas éveik végén, negyvenes éveik elején járók indítanak számlákat. Ebből azonban nem gyűlik össze akkora összeg a nyugdíjba vonuláskor, ami biztosítani tudná a korábbi életszínvonalat, például fedezni lehetne belőle egy komolyabb külföldi utat. Példaként említette, hogy a futamidő végén egy 10 millió forintos megtakarítás egy tipikus nyugdíjas életszakasz - 15-16 év - során havi mintegy 50 ezer forintos kiegészítést biztosítana az állami nyugdíj mellett.

Kozek azonban bízik benne, hogy idővel ebben is lesz változás, és emelkedni fog a havi átlagos befizetések összege. Arra is figyelmeztetett, hogy minél előbb kezdik el a nyugdíjcélú felhalmozást az ügyfelek, annál nagyobb lesz a nyugdíjba vonuláskor elszámolt összeg a számlán. Ráadásul elég kisebb összegeket félretenni havonta, mert 30-40 év alatt a kamatok is szépen gyarapítják a megtakarítást.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Brutális adócsökkentésre készül a kormányBrutális adócsökkentésre készül a kormány

De csak a következő évtized elején lesz rá pénz.

.
hirdetés
elrejt
 
.