Ilyen gyors száguldásra még nem volt példa a Wall StreetenCsütörtökön a tőzsdezáráskor 25 ezer pont felett zárt a Dow Jones indexe. A 30 legfontosabb vállalat részvényeit tükröző mutató soha nem ugrott még 1000 pontot ilyen gyorsan.

Idén eddig csak pozitív zárást láthattunk a tengerentúli börzéken, és könnyen lehet, hogy pénteken a negyedik egymást követő napon is rekordszinten zárnak a piacok. Csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói közül a 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe nem csak, hogy történelmi csúcsra emelkedett, de először törte át a lélektani a 25 000 pontos határt. A mutató 150 ponttal erősödve 25 073,54 pontra emelkedett. Növekedni tudott az S&P 500-as mutatója is 10,86 ponttal, 0,40 százalékkal gyarapodott, 2723,92 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 12,38 ponttal, 0,18 százalékkal lett több, 7077,92 ponton zárt.
 
 
Története során ilyen gyorsan még soha nem erősödött 1000 pontot a Dow, amely a 24 ezres szintet november utolsó napján tudta átlépni. Az ezt megelőző leggyorsabb ezres ugrás a dotkom korszak erősen túlfűtött környezetében született meg. 1999 március 29-én előbb a 10, majd május 3-án már a 11 ezres értéket is túllépte a Dow. Naptári napban ugyan a két periódus megegyezik, de a karácsony és az év vége miatt most egyel kevesebb kereskedési nap alatt volt meg az említett erősödés. Százalékosan ugyanakkor az 1999-es csúcs messze túlszárnyalja a mostanit. Más kérdés, hogy azt követően erősen megbicsaklott a száguldás és kidurrant a tőzsdei lufi, így 7 év telt el a következő szint megugrásáig, 12-vel ugyanis csak 2006-ben kezdődött az index.

A szakértők meglehetősen eltérő állásponton vannak a mostani, immár több mint egy éve tartó töretlen emelkedés kapcsán. Vannak olyanok, akik szerint 30 ezer pontig meg sem áll a Dow. A másik oldal véleménye szerint viszont a részvénypiac immár erősen túlértékelt és legalább 10 százalékos korrekciónak kell hamarosan következni, de ennél nagyobb visszaesés sem lenne szerintük tragédia.
 
mfor.hu 

Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.