Jövőre kilövik a legblődebb adójogszabályt


2018-tól nem kell EHO-t fizetni a lakáskiadás után. Az mfor.hu kalkulátorával kiszámíthatja, mennyivel jár jobban.

Itt az mfor.hu-n már többször írtunk róla, mekkora anomáliát rejt magában az az adózási szabály, amely alapján a lakóingatlanok hosszú távú kiadásakor kell közterhet fizetnie a tulajdonosnak. A 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett ugyanis azoknak a bérbeadóknak, akiknek az éves jövedelme ebből a tevékenységből elérte az 1 millió forintot 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie. De faramuci módon nem csak az 1 millió forint feletti részre, hanem a teljes összegre.

Ingatlan bérbeadási kalkulátor

A lakáskiadás utáni adózás szabályai nem bonyolultak, de jó ha tisztában vagyunk velük, így nem érhet meglepetés. Kalkulátor

Emiatt egyszerűen nem érte meg eddig 92 592 és 108 573 forint között kiadni az ingatlanunkat, már ha jogtisztán akartunk eljárni. A 92 592 forintos havi bérleti díj ugyanis évente 1 111 104 forintot tesz ki, amiből a 10 százalékos költségátalányt levonva 999 993,6 forint adóalapunk lesz. Mivel ez valamivel kevesebb, mint 1 millió forint, így csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell utána befizetni, ami éves nettó 849 995 forintot eredményez.

Ha viszont 100 ezer forintot kérünk havonta a bérlőnktől, akkor a bruttó bevételünk 1,2 millió forint, míg az adóalap – a 10 százalékos költségátalányt levonva – 1 080 000. Vagyis a 15 százalékos szja mellett fizethetjük a 14 százalékos egészségügyi járulékot is, így az éves nettó jövedelmünk 766 800 forint, tehát 83 ezerrel kevesebb, mint az alacsonyabb bérleti díj esetében. Nonszensz, amit a lenti ábránk is jól mutat.

Szerencsére 2018-tól már egyáltalán nem kell fizetni egészségügyi hozzájárulást a lakóingatlan kiadása után. Hogy így mennyivel járunk jobban, azt a zöld ábra mutatja, illetve kiszámolhatjuk az mfor.hu kalkulátorán is.

Számolja ki Ön is, hogy mennyit kell adóznia ingatlankiadása után!

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.