Kétszer gazdagabbak vagyunk mint a svájciak, ha ingatlanról van szó


Miközben a magyar háztartások 88 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, addig a svájciaknak csak 40 százaléka mondhatja el ezt magáról.

A magyar háztartások 88 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ami az egyik legmagasabb arány az Európai Unióban. Az OECD legfrissebb felmérése szerint, amely 2014-es adatokra épül, nálunk csak a szlovákok (90 százalék) és a litvánok (90 százalék) ragaszkodnak jobban a saját tulajdonú ingatlanhoz. Ugyan ebben a négy országban az arány szignifikánsan magasabb, de ha rápillantunk a lenti térképre jól látszik, hogy alapvetően a volt szocialista országokra jellemző a saját tulajdon. 

Nyugat felé haladva - párhuzamosan az ingatlanárak növekedésével – egyre kevesebben laknak saját ingatlanban. Ausztriában például csak minden második osztrák háztartás tulajdonosa is az otthonának, Németországban és Svájcban pedig még ennél is kevesebben. Erre a két országra 45, illetve 40 százalékot közölt az OECD. Persze ehhez arra is szükség van, hogy évtizedek óta jól működő bérlakásrendszer legyen náluk.

Az OECD-országokban a saját tulajdonú lakások aránya átlagosan 66 százalék.

A statisztikából még egy éles kelet-nyugat irányú megoszlás rajzolódik ki. Minél inkább haladunk a fejletlenebb keleti országokból a fejlett nyugatiakhoz, annál magasabb a saját tulajdonú lakásokon a jelzálog aránya. Miközben a román vagy bolgár ingatlanoknak 2014-ben mindössze 1-2 százalékán volt jelzálog, addig nálunk már 10, Csehországban 14, Ausztriában, Németországban 19-19, Svájcban 35, Hollandiában pedig 47 százalék.

Ingatlanértékesítési adókalkulátor

Hogyan kell adóznunk, ha ingatlant értékesítettünk?
Kalkulátorunk segít Önnek!

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Magára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapjaMagára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapja

Érdekes számokat tett közzé a terjesztés-ellenőrző szövetség a negyedik negyedévről.

.
hirdetés
elrejt
 
.