Még jó sokáig nem áll le az európai pénznyomtatás


EKB

Piaci információk szerint az EKB még jó ideig folytatja az eszközvásárlási programját, igaz annak összege csökkenni fog.

A Bloombergen megjelent információk szerint az Európai Központi Bank a két hét múlva esedékes kamatdöntő ülésen bejelentheti, hogy az eszközvásárlási program havi keretösszegét januártól 30 milliárd euróra csökkenti. Ugyanakkor az eddigi hírekkel szemben sokáig, legalább további 9 hónapig fenntartja azt. A korábbi várakozások ennél kisebb mértékű, többlépcsős csökkentésről szóltak, elsőként 10 milliárd eurós vágásról, és márciusi felülvizsgálatról.

Peter Praet, az EKB vezető közgazdásza többször említette már, hogy optimális lenne a program hosszabb távú fenntartása, csak így sikerülhet elérni a 2 százalékos inflációs célt, illetve a pénzpiacokon sem okozna sokkhatást a QE program elnyújtott kivezetése.

Az EKB nincs könnyű helyzetben, hiszen az európai gazdaságok lendülete megtörhet, ha a pénzcsapot hirtelen zárják el. A pénznyomtatás viszont sokak szerint – többek között leköszönő német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble szerint is -olyan buborékot okozhat a piacokon, amit később sokkal nehezebb lesz kezelni.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Egy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésreEgy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésre

Igazi buzzword lett az informatikushiány, így nem csoda, hogy egyre több cég száll be a képzésébe.

.
hirdetés
elrejt
 
.